Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5056881 www.bgdnes.bg

Вуду-ритуали,заснети от Лес Стоун (Галерия)

В продължение на 25 години фотографът Лес Стоун е посещавал над 200 пъти Хаити.Там е направил многобройни снимки на обрядите на местното население,изповядващо Вуду - религията.

Доста от хората мислят, че Вуду се състои от кървави ритуали и изравяне на трупове. Истината е, че съществуват и подобни практики, но освен тях Вуду включва цялостна система от знания, посредством която човек може да овладее силите на природата. Тези знания обаче могат да бъдат доста опасни и затова е желателно да се усвояват с учител

Реклама

Вуду е възникнала на Карибските острови религия, известна още като вуудуу и хуудуу. Корените на религията са в Западна Африка, откъдето се е пренесла заедно с превозваните роби. Думата Вуду произхожда от воду, което означава ‘дух’ или ‘божество’ в превод от езика Фон, едно от наречията Догони- район в Западна Африка, където именно се намира дома на вуду божествата - Лоа. Смесването на традиционните вярвания на Йоруба и католическите церемонии довело до формирането на тази религия. Освен Йоруба, влияние оказват и други племена от Западна Африка, като най-голямо е на племето Догони, което според легендите произлиза от хора, дошли от съзвездие Сириус. Освен под името Вуду в различните части на Америка съществуват и други наименования като Сантерия, Макумба, Кандобле и т.н.


Във всички тези религиозно-магически култове обаче се правят сходни ритуали и се използват едни и същи богове и духове, с различни имена.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама