Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5097737 www.bgdnes.bg

Проклятието на Танзанийските албиноси - плътта им е по-скъпа от злато

Фотографът Ерик Лафорг е документирал трагичната история на танзанийските деца-албиноси,чиято плът според поверията на местните магьосници носи късмет.

„Бизнесът е повече от доходоносен - местни богаташи плащат на сатрапи между 3000 и 4000 долара за крайник от албинос. Търговците на органи могат да изкарат до 75 хил. долара за „пълен комплект” части - крайници, гениталии, уши, език и нос“, твърдят запознати. Поверието, че тялото на белите негри има магически свойства, е най-силно застъпено в селските райони на източната част на Танзания, където един на всеки 1400 души е албинос. В западната част на страната бройката е доста по-незначителна – 1 на 20 хил.

Реклама

Лафорг е посетил учреждение ,управлявано от благотворителната организация "Под едно слънце". Там ,пазени от въоръжена охрана ,живеят деца-албиноси.Всеки път когато  излизат навън , те са охранявани от въоръжени бодигардове.

Без никакви скрупули свирепи престъпници избиват и осакатяват албиноси, които са техни събратя, но с бял цвят на кожата. Причина за жестоките кланета е суеверие, разпространявано от местните магьосници. То гласи че „еликсири", приготвени от части от телата на хора без пигментация на кожата, носят късмет, богатство и просперитет - разказва Лафорг.

Фотографът е разговарял с някой от децата. 14-годишният Емануел Фесто е преживял жестоко нападени с мачете. Отсекли са му едната ръка до рамото и пръстите на другата ръка. Също така е загубил 4 зъба и част от езика си. 12 годишната Кабула Нгаранго също е пострадала от нападения. Отсекли са и ръката докато е спяла до майка си . Малката мечтае да стане юрист и да защитава другите албиноси.

Историята на шест-годишния Барак Космаса е една от най-ужасаяващите. В хода на разследването са задържани 17 заподозрени ,включително неговият баща и по-малък брат. На Барак са му отрязали ръката и са я продали за 500 долара.

14 годишният Адам Роберт също е претърпял нападение с мачете. Отсекли са му 3 пръста. Адам е останал жив и е свидетелствал в полицията, че в нападението му са замесени баща му , неговата мащеха и по-големият му брат. Съседи потвърдили неговите показания и престъпниците били арестувани.
"Никога няма да се върна в моето семейство" казва Адам.

Реклама
Реклама
Реклама