Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5099356 www.bgdnes.bg

Ален Делон на 80 години.Честит Юбилей ! (Галерия)

Ален Делон – кумирът на няколко поколения, любимецът на жените, актьорът, прославил френското кино. Една жива легенда.

Той е най-известният френски актьор. Критиците го наричат „Леденият ангел”. Жените по цял свят му се възхищават. Мъжете, вероятно, му завиждат. Еталон за красота и удивителен актьор – Ален Делон, вече повече от половин век, е визитна картичка на Франция. Роден е на 8 ноември 1935 година в град Со (предградие на Париж).

Реклама

За пръв път се снима в киното, когато е на 22 години. Всъщност той изиграва най-великите си роли преди да навърши 40. Днес има зад гърба си над 100 роли във филмови продукции и сериали, на 23 е продуцент, на 10 сценарист и на 3 режисьор.

Носител е на наградата „Сезар” за най-добра мъжка роля във филма „Нашата история” (1985 г.) и Кавалер на Ордена на почетния легион.

Когато напуска армията, младият Делон решава да изпробва възможностите си в киното. Но продуцентите смятали, че е прекалено красив и именно това било голяма пречка. Пръв го забелязва американски продуцент, дошъл в Европа да търси заместник на трагично загиналия Джеймс Дийн – дотогавашната икона на американското кино.


За Ален Делон актрисата Едвиж Фейер казва: „В него има нещо повече от безупречната му външност; той излъчва ненаситна животинска сила, той притнежава и физическа мощ, и обаяние…”


През годините кариерата на френския актьор е неудържима. Най-известните филми, в които е главен герой, са „Самураят”, „Гори ли Париж”, „Двама мъже в града”, „Смъртта на един негодник”, „За кожата на едно ченге”, „Една любов на Суан”, „Господин Клайн” и много много други.


Ален има два брака зад гърба си и три деца.

Реклама

Френският актьор дава приноса си не само в киното, но и в модната индустрия. През 1966 година той става рекламно лице на култовия парфюм на Dior – Eau Sauvage. На 31-годишна възраст Ален Делон прави уникална фотосесия за аромата в Сен Тропе. Успехът е мигновен. Близо 80 милиона шишенца от Eau Sauvage са продадени в целия свят, а парфюмът се превръща в легенда.

В живота си и на снимачната площадка Лен Делон среща едни от наи-красивите жени на няколко десетилетия. Вижте снимки с някои от тях:

С Клаудия Кардинале в "Леопард"

С Далида

С Марианна Фейтфулл в "Мотоциклетистка" 1968

Милен Демонжо и Ален Делон в  "Бъди красива и мълчи" (1958)

С Моника Вити в "Затъмнение" (1962)

С Ан Маргарет 1965

С Бриджит Бардо

С Ан Парийо (1983)

С Катрин Деньов в "Шок" (1982)

С Моника Белучи

С Роми Шнайдер "Басейн" (1968)

Роми Шнайдер

С Натали Делон В Самурай (1967) Тя е майка и на сина му Антъни Делон

Реклама
Реклама
Реклама