Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5102064 www.bgdnes.bg

Днес Google отбелязва 101 години от раждането на Хеди Ламар. Коя е тя?

През 40-те години на миналия век Хеди Ламар е една от най-блестящите холивудски жени и една от най-слабите холивудски актриси.  Само че в биографията на тази изключителна красавица има три факта, с които ще остане в историята. И то не само в тази на киното.

Хеди е първата актриса, показала се гола на екрана във филм, който не е в съответните жанрове, и първата, която „изпълнява“ оргазъм в едър план – в същия филм, чешкия „Екстази“ от 1933 г. Но онова, заради което наистина няма да я забравим, е изобретението „freguency hopping” (прескачаща честота), лежащо в основата на всички съвременни безжични технологии – от мобилните телефони до wi-fi.

До последния си ден – умира през ноември 2000 г. на 86 години – тя е убедена, че другите й изобретения (фосфоресцираща кучешка каишка, кока-кола на кубчета, апарат за стягане на кожата, действащ на принципа на акордеона) са много по-интересни и обществено значими. Така и не успява да проумее интернет. Радва се само, че нейното патентовано изобретение е довело до появата на мобилните телефони. Защото тя обожава телефоните и никога не разбира как така на някого може да му хрумне да си губи времето с писма, когато може просто да вдигне слушалката.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама