Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5105353 www.bgdnes.bg

Вижте най-дългите плитки. Селянки рекордьорки си търсят мъже

Дългата коса се промива с воняща оризова вода

С воняща оризова вода и шамански ритуали селянки отглеждат дълги плитки, за да могат да се оженят.


Всички жени от рода Яо от китайското село Хуанглуо разчитат на своите дълги над 2 м коси, за да си намерят качествен мъж. Всяка една от тях приглажда прилежно буйната си плитка в огромен кок на главата. Учудващо е как дори и най-възрастните баби успяват да носят на главите си тежките сплъстени гнезда. Освен естествените си коси жените събират всеки кичур, който пада по време на разресването, и го прилепват към допълнителна опашка. Момите имат право да се подстригват само веднъж през целия си живот. Те не избират сами кога да си подкъсят косата. Подстригването е част от ритуал по случай 18-ия им рожден ден, който показва, че вече са готови за женене. Дори отрязана, момичетата запазват косата си и си правят допълнителна опашка, която отново прикрепят към главата. Традицията повелява неомъжените да крият буйните си коси под черни тюрбани, докато не се сгодят. Едва след сватбата те са длъжни да покажат богатството на младоженеца.
Още едно древно поверие в азиатското село гласи, че ако някой случаен пътник или чужденец види дори за миг косата на неомъжените жени, той веднага се превръща в роб на семейството й. В продължение на 3 г. воайорът трябва да служи покорно, в противен случай ще бъде убит. През 1980 г. забраната за посещения е отменена и селото става абсолютен феномен за чуждестранни туристи и изследователи. Регионът се прочува изключително бързо и дори жените попадат в Книгата на „Гинес“.


"За да поддържаме косите си, ние ги мием с водата от ориза, който приготвяме за домашната трапеза", разказва една от възрастните дългокоски.
Шампоанът в действителност е ферментирала оризова вода. Според племето той е богат на антиоксиданти, минерали и витамин Е, което прави бульона идеален за косите им.
"След измиване в този бульон косата става лъскава, мека, здрава и силна. Чорбата също помага и за лечение на белези, намаляване на бръчките, против възпаления, а също и придава на кожата здравословен блясък", хвали вълшебната отвара една от бабите.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама