Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5121001 www.bgdnes.bg

Шефшауен – синият град на Мароко (Галерия)

Сгушен в сърцето на планината Риф, Шефшауен напълно заслужено може да се нарече една от перлите на Мароко. И въпреки че се намира в едно от най-консервативните кътчета на света, градът може да се похвали с далеч по-либерална атмосфера спрямо големите марокански градове. Тук влюбените двойки спокойно могат да се разхождат, хванати за ръка и да се наслаждават на приказните гледки, обагрени в синьо.

Екзотичното място дължи популярността си именно на този цвят, а старинната градска обстановка и достъпните цени го превръщат в истински магнит да туристите. Но Шефшауен може да им предложи много повече…

Реклама

Основаният през 1471-ва от Мулай Али Бен Муса Бен Рашид Ел Алами град е изпълнявал ролята на мавърска крепост за заточеници от Испания. С течение на вековете Шефшауен се разраства и приютява и евреи.

Сините му сгради са отражение на безоблачното мароканско небе. Зад този избор обаче стоят религиозни, а не стилистични причини. Еврейските учения казват, че боядисването на нишки с текелет (древна естествена боя) и изтъкаването им в молитвени шалове ще напомня на хората за Божията мощ. И до днес споменът за тази традиция живее в редовно пребоядисваните сини сгради.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама