Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5127839 www.bgdnes.bg

Ето го втория най-голям диамант

Дупка в Ботсвана даде на света втория по големина диамант в историята.
Мегакамъкът от 1111 карата е изваден от неособено известната мина "Карове". Той е с внушителните размери 65/56/40 милиметра и струва милиони. Експерти оценяват качеството му като най-чистия вид прозрачни безцветни диаманти, каквито са едва 2% от въглеродните находки в дълбините на земните недра. Това означава, че в него почти няма "замърсители".
Собственик на бижуто е малката канадска компания Lucara Diamond със седалище във Ванкувър. Щастливците отвъд океана от години разработват находище в африканската страна, но не могат да се похвалят със сериозни успехи в този бизнес.
"Тази находка поставя мината "Карове" сред много малкото по света изключителни места за добив на диаманти, а Lucara Diamond – сред елитните производители", заяви главният изпълнителен директор на компанията Уилям Ламб. "Още не можем да направим подходящ анализ на скъпоценния камък, защото с тези гигантски размери не може да влезе в сканиращите машини, с които разполагаме", допълва той.
Световен рекордьор си остава "Кулинан" - 3106-каратовият диамант, открит през 1905 г. в Южна Африка. Той е нарязан и шлифован на три по-малки камъка, като двата най-големи са част от британската кралска корона.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама