Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5149510 www.bgdnes.bg

Баби и "борци за права" сменят секс-иконите в новия календар на "Пирели" (Галерия)

Календарът на „Пирели“ не изневерява на традицията си звездни фотографи да снима знаменити жени. Само че тази година героините не са от модиня подиум, а от реалния живот. Пред обектива на Ани Лейбовиц застават жени като Пати Смит, Йоко Оно, Серина Уилямс, актрисата Ейми Шумър, блогърката Тави Гевинсън.

Този път моделите са били избрани заради „професионалните им, социални, културни или художествени постижения“.

Реклама

Йоко Оно, облечена във фрак, цилиндър и мрежести чорати, Пати Смит в джинси и ботуши, коментаторката Фран Лейбовиц, пушеща цигара и облечена в мъжки костюм , китайската актриса Яо Чен, художничката Ширин Нешат, инвестиционната банкерка Мелъди Хобсън – тома са моделите.

Също както изданията от 2002, 2008 и 2013, на някои кадри жените са напълно облечени, но този път, за да се фокусира върху личността, а не върху физиката на "моделите".

Комедийната актриса Ейми Шумър е разсъблечена - тя се шегува, че не е разбрала тазгодишното послание. Шумър е заснета да пие кафе по бикини.

Решението за тазгодишната визия е революционно за календар, еволюирал от продукт, правен за да радва механиците и да краси стените на гаражите им. В 50-годишната история календарът на Пирели разви изтънченост и ексклузивитет около образите. Копия от изданието се изпращат на ограничен кръг хора, макар, че снимките свободно витаят из интернет и палят въображението.

Във времето за календара са се снимали елита на световното манекенство – Кайт Мос, Гизеле Бюндхен, актриси като Джулиан Мур и София Лорен, както и впечатляващи имена от фотографията като Хърб Риц, Хелмут Нютън и Ричард Ейвдън.

Реклама

Колкото до тазгодишният календар, който бе представен вчера на събитие в Лондон, шефът на компанията Марк Тронкети Провера заяви, че са търсени: „Жени от всяко кътче на света, които са постигнали нещо забележително. Това е нещото, което Пирели смята за красиво.“

На свой ред Лейбовиц каза, че стремежът е бил снимките да са максимално естествени, направени сякаш без усилия и без „претенция“ в тях. Те са в черно-бяло и в тях има „съвсем малко зачистване“, вместо обичайната тежка пост-продукция с редактиращи програми.

Лейбовиц, която е снимала и календара от 2000, отказа да употреби думата феминистки, но коментира така: „Пирели винаги са давали голяма свобода на фотографа, така че до голяма степен става въпрос за свободен избор. Мисля, че от няколко години компанията търси промяната и моят мандат беше именно с тази цел – промяната да стане видима.“

По време на представянето пък, съименничката на Ани, коментаторката Фран Лейбовиц обобщи въпросната промяна така: „Може би просто и на облечените жени им дойде времето„.

Реклама
Реклама
Реклама