Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5167321 www.bgdnes.bg

Жени кърмят маймуни и катерици

Индианки от племето ава осиновяват животни и ги гледат като собствени деца

Жителите на Амазонка са най-застрашеният от изчезване народ в света

Кърмене на маймуни и катерици от родилки е част от бита на едно от най-изостаналите племена в амазонската джунгла.


Индианките от народа ава гледат на малките човекоподобни бозайници като на собствени деца, които след "осиновяване" стават част от тяхното семейство. Традицията в най-застрашения от изчезване народ в света според организацията Survival International повелява прибрано от дивата природа животно сираче и отгледано в дома да не бъде изяждано и да умре от естествена смърт. Културата на племето е да живее в хармония с природата и животните.

Реклама


"В града се чувстваме така несигурни, както несвикналият с тропическата гора, когато навлиза в нея", казва Бял камък - индианец от ава.

Той и хората му прибират от джунглата само малките маймуни бугио и катерици, които са останали без майка. Много честа практика е да споделят храната си с дивите зверове, които живеят на метри от тях. Живеят в изолация от околния свят до 70-те години на миналия век, когато в Амазонка започва добив на желязо. Горите, които населява ава, биват изсечени, а много от членовете на племето са убити от работниците. В момента наброяват 350 души, от които половината не са се сблъсквали с цивилизацията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама