Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5180155 www.bgdnes.bg

Мила Йовович с кръгла годишнина - 40 г. (Снимки)

Мила Йовович - супермоделът от бившия Източен блок, направил успешна филмова кариера с образи на бунтарки и екшън героини в култовите за поколението си "Петият елемент" и "Заразно зло", днес става на 40 г.

Йовович е родена на 17 декември 1975 г. в Киев в семейството на рускиня и сърбин. Родителите й бягат от тогавашния Съветски съюз, когато тя е на 5 години, и се местят първо в Лондон, а после в Лос Анджелис.

Реклама

По собствени думи малката Мила се вписва трудно в американското училище, където децата й се подиграват, че е "съветски шпионин". Майка й, сравнително известна актриса в родината си, обаче я подготвя да бъде звезда и я записва в актьорско училище още на 10-годишна възраст..

Необичайното, андрогинно излъчване на Йовович бързо й проправя път в модните среди.

Мила започва да се занимава с манекенство на 9-годишна възраст, а две години по-късно вече е най-младият модел, снимал се за корица на американско модно списание - "Мадмоазел". Мила подписва с модна агенция "Прима" в деня, в който им се представя и веднага получава ангажимент за италианското издание Lei и известното английско The Face.

Известните фотографи Ричард Ейвдън, Хърб Риц и Питър Линдберг проправят път на Мила за договори с "Ревлон", "Космополитън", "Воуг" и още десетки съвременни списания и марки, превръщайки я в най-богатия супермодел на "Форбс" за 2004 г.

Дебютът й в киното обаче идва още през 1988 г. Младата Йовович се снима в разнородни неща като продължението на "Синята лагуна" (за което получава подигравателната "Златна малинка"), класическият Dazed and Confused на Ричард Линклейтър и ситкома "Женени с деца"

Отзивите я обезкуражават и Йовович се оттегля от киното до 1997 г., когато прави изненадващо завръщане с "Петият елемент" на Люк Бесон.

Реклама

Научнофантастичният филм открива кинофестивала в Кан и събира 263 млн. в световния боксофис.

Режисьорът също става неин съпруг, макар не първия, нито последния.

Тя се жени още на 16 години за колегата си от "Dazed and Confused" Шон Андрюс, но майка й успява да разтрогне брака едва след два месеца.

Йовович и Бесон отпразнуват сватбата си със съвместен скок с парашут, но след 2 години семеен живот в светлините на прожекторите се развеждат.

Въпреки това през 1999 г. заедно снимат историята на Жана Д'Арк с Йовович в главната роля. Тя отново прави впечатление, въпреки че пак е номинирана за "Златна малинка" за лоша актьорска игра.

В актьорската й кариера присъстват още имената на режисьори като Вим Вендерс и Спайк Лий. Големият й хит обаче е филмът по играта "Заразно зло", където Йовович отново е екшън героиня.

Звездата изпълнява сама каскадите във филма и се превъплъщава в ролята общо 6 пъти, като последното продължение трябва да излезе на екран през 2017 г. Догодина пък Йовович може да бъде видяна в продължението на комедията "Зулендър".

А през цялото това време Йовович се занимава и с музика: има два албума, а последният й сингъл излезе през 2012 г. Има интереси, а за кратко и собствена марка в модния дизайн.

Сред каузите, които е защитавала, е легализацията на марихуаната.

В момента Йовович разделя времето си между Лос Анджелис и Ню Йорк и живее с третия си съпруг, режисьора Пол Андерсън. Те имат две дъщери, последната от които се появи през април тази година.

Реклама
Реклама
Реклама