Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/5225126 www.bgdnes.bg

Дейвид Бауи - Живот в снимки

Наричат го "Пикасо на поп-музиката". "Изпълнител, който възвръща енергията си след като навършва 60 години". Такъв е забележителният Дейвид Бауи, който почина на 69-годишна възраст. Светът на музиката и почитателите му се разделят с него, отдавайки почит на живота и творчеството му.


Дейвид Бауи е роден като Дейвид Робърт Джоунс в Брикстън, Лондон, на 8 януари 1947 г. На същата дата, когато е роден Елвис Пресли. На 12-годишна възраст започва да свири на саксофон. Първият му издаден запис е "Liza Jane/Louie Louie Go Home" от 1964 г., издаден с името Дейви Джоунс с The King-Bees. По-късно музикантът променя името си на Дейвид Бауи, за да избегне обърнкване с Мънки Дейви Джоунс.

Реклама

Представя първия си албум "Дейвид Бауи" през 1967 г. след като свири в лондонски клуб и с клубни банди. Първият му хит във Великобритания - "Space Oddity", е използван от Би Би Си в отразяването й на кацането на Луната. Номер едно хитът на Бауи в САЩ е песента "Fame", с която става известен там през 1975 г.

През 1972 г. Бауи се превъплъщава в анекдотичната фигура Ziggy Stardust ("Зиги Стардъст"), това е и заглавието на албума, който издава.
Преди излизането на тавата музикантът боядисва косата си в червено, появява се публично в женски дрехи и признава пред медиите, че е гей.


В средата на 70-те Бауи прекалява с взимането на наркотици.
Същевременно с това той издава един напълно различен соул албум Young Americans ("Млади американци"), от който е и първият му голям хит - Fame ("Фейм").
Изпълнителят прави и първата си роля за киното във филма Man Who Fell to Earth ("Човекът, който падна на земята") през 1976 г.

Реклама

Заради злоупотребата с наркотици обаче поведението му става все по-нестабилно. Започват да се появяват материали за налудничавото му държание.
Заминава за Берлин, където отново променя музикалния си стил и записва три от най-влиятелните албуми на всички времена.
Към края на 70-те Бауи успява да се откаже от наркотиците и издава албума Scary Monsters ("Скери Монстърс").


Дейвид Бауи има два брака и две деца - Джоуи и Александра.
Последната изява на легендарния музикант на живо беше през 2006 г. в Ню Йорк.
През 2004 г. списанието "Ролинг Стоун" класира Дейвид Бауи на 39-то място в класацията на "100-те най-велики артисти на всички времена".
На наградите БРИТ през февруари 2014 г. Бауни спечели награда в категорията "най-добър британски изпълнител".

Вижте песента на Дейвид Бауи The Stars ("Звезди"), която той представи през 2013 г. Песента е част от 30-ия албум на Бауи - The Next Day ("Следващият ден")

Реклама
Реклама
Реклама