Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6807368 www.bgdnes.bg

Бой с яйца под водата

Водолази се чукаха с яйца и ядоха козунаци на Великден под водата!

Професионалните гмуркачи отпразнуваха по нетрадиционен начин Възкресение Христово в Черно море край Приморско. Те се събраха в местността Крокодилите и се гмурнаха до единствения на Балканския полуостров подводен параклис - "Свети Николай Чудотворец". Там те се бориха с яйца, ядоха козунаци и дори пиха червено шампанско.

"Условията бяха много тежки, защото морето беше бурно. Но поне имаше слънце и не ни беше чак толкова студено. Отец Гавраил освети празничната трапеза, а след излизането ни от водата се почерпихме", разказа пред "България Днес" Тодор Попов от водолазен клуб "Посейдон", които са организатори на нетрадиционното празнуване.

Реклама

Водолазите плуваха и до скулптурата на русалка, която е в близост до подводния параклис и е една от атракциите на Приморско за любителите на гмуркането. Празникът край бившата резиденция Перла в Приморско беше посетен от десетки водолази, които се почерпиха за Великден.

Параклисът "Свети Николай Чудотворец" беше открит през 2013 година. Той се намира на шест метра дълбочина, изграден е от четири водоустойчиви плочи. На едната е образът на Свети Николай, а другата е олтар със свещник и метален кръст. На третата плоча има християнски надпис, а на четвъртата - поздравът "За равен брой", който е изписан и на плочата на брега, която указва къде се намира параклисът.

Освен като атракция на туристите параклисът се използва и за сключване на бракове.

"Планираме да продължим с гмурканията за големи християнски празници. Засега сме планирали да го направим за Никулден, но може да се появят и други инициативи по-рано през годината. Съобразяваме се с условията в морето, а всеки, който желае, може да се присъедини към нас", добави Попов.

Реклама
Реклама