Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6809908 www.bgdnes.bg

Шедьовър на Бош краси женски гръб

Шедьоври от XVI век по гърбовете си рисуват студентки от Полша, за да привлекат мъжките погледи.

Тон на странната мода задава младата художничка Агнешка Нинартович - доскоро студентка в Академията по приложни изкуства в Гданск. Тя е страстен почитател на творчеството на холандския художник от XVI век Йеронимиус Бош. Особено любима й е неговата прочута картина "Градината на удоволствията". Агнешка решава да направи копие на безценното изображение и се захваща за работа. Докато се труди, неочаквано е сполетяна от нова оригинална идея.

Реклама

"Стори ми се, че картината ще стои чудесно върху изящен женски гръб. Затова взех ново платно и нарисувах на тъмен фон русо момиче във вечерна рокля. Между презрамките на дрехата прекопирах "Градината на удоволствията". Така се получи картина в картината", обяснява художничката. Тя показва творбата си в интернет и скоро е залята от неспирен поток телефонни обаждания и писма. Много девойки решават, че блондинката от картината наистина съществува и е татуирала средновековния шедьовър на гърба си. Агнешка получава стотици запитвания от свои съгражданки дали не би могла да нарисува нещо подобно върху техните тела.

"Аз не съм специалист по бодиарт. И, честно казано, се страхувам да рисувам върху кожа", признава талантливата артистка. Нейният отказ не спира студентките в академията в Гданск сами да клепат гърбовете си. По своя инициатива те сформират кръжок, за да обменят опит в обезобразяването на собствените си тела.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама