Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/11784412 www.bgdnes.bg

Футболните национали са шампиони по резили

Футболните ни национали се превърнаха в истински шампиони по резили и срамни резултати. След равенството срещу полуаматьорите от Гибралтар спокойно можем да се наречем джудже, с което могат да се подиграват дори най-слабите отбори в Европа.

Българският футбол изпраща едни от най-тъжните седмици в историята си. С много късмет националите се добраха до равенство със Северна Македония, но "най-доброто" тепърва предстоeше - срамен разгром с 2:5 от Грузия и "героично" 1:1 с 40-годишните чичковци от Гибралтар.

Реклама

"Това ни е нивото, няма какво да се лъжем", пораженчески обяви и временният селекционер Георги Иванов-Гонзо, чиито играчи отдавна са станали единствено обект на подигравки и гаври от феновете.

Резилът с Гибралтар, чието население е приблизително колкото на Разград, далеч не е първият срещу футболно джудже. И почти сигурно няма да е последният. До 90-те години на миналия век България мачка подобни отбори с разгромни резултати, но днес реалността е друга.

Първата издънка с подобен отбор е срещу Малта през 2005 г. Тогава воденият от Христо Стоичков състав стига само до 1:1 при гостуването си в Ла Валета, а в отбора все още са футболисти като Димитър Бербатов и Мартин Петров. Срещу малката островна държава имаме още един емблематичен резил. През ноември 2014 г. нашите правят отново 1:1 на стадион "Васил Левски". Капитанът тогава Ивелин Попов изпуска дузпа, след като стреля високо над напречната греда в трибуните. Последваха ексцесии, селекционерът Любо Пенев бе уволнен, а някои от играчите бяха обвинени в симулативна игра. Загубата остави България без шансове за класиране на Евро 2016. Разстроеният Попов по-късно обяви как се е утешавал.

"След мача пих пет аулина, бях вкъщи с жена ми и баща ми, отворих една бутилка уиски и така удавих мъката. В 6:30 сутринта тръгнах за летището, дотогава не съм мигнал", каза Попето, чиято лента бе временно отнета.

Три години по-късно България отново се дъни срещу един от най-слабите отбори и отново резултатът е 1:1 - този път срещу отбора на Люксембург, който до този момент никога не ни беше взимал точка.

Освен със срамни резултати срещу футболни джуджета националният отбор се "гордее" с разгромни загуби от кой ли не. Преди 6 години националният отбор бе пребит с 2:7 на турнира "Кирин къп" от тима на Япония. Резилът в Нагоя дойде под ръководството на тогавашния селекционер Ивайло Петев, за когото това бе дебют. През 2006 година нашите туристи паднаха славно и от Шотландия с 1:5 на същия турнир в Страната на изгряващото слънце.

Реклама

През 2006 г. се доказахме и като най-слабия отбор на Балканския полуостров. В контрола в Белград нашите падат с 1:6 от Сърбия и отново следват катаклизми. Селекционерът Пламен Марков се прочува, след като е уволнен за втори път от националния, и то след загуба в контрола.

На последното ни европейско през 2004 г. отново под ръководството на Пламен Марков чупим антирекорди. С Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров падаме с 0:5 от Швеция, а впоследствие си тръгваме от турнира с три загуби и голова разлика 1:8.

Разгромните поражения от големите отбори започват още в средата на ХХ век. Един от най-големите кошмари тогава е Унгария, срещу която пускаме 15 гола в два мача - 0:9 през 1947 г. и 1:6 на световното в Чили през 1962. Тогава резултатът е 4:0 за унгарците още до 12-ата минута, а през второто полувреме Георги Аспарухов-Гунди вкарва "почетния" гол.

През 1965 г. ставаме за срам и срещу Белгия - отборът ни с Гунди, Никола Котков и Димитър Пенев губи с 0:5, след което следва масова чистка.

"Златното поколение" на четвъртите в света също преживява голям срам. На световното първенство през 1998 г. губим с 1:6 от Испания. Залязващите ни звезди като Стоичков, Трифон Иванов, Балъков и Емо Костадинов са безпомощни срещу развилнелите се испанци, а съблекалнята ни е раздирана от скандали. Това е и последният ни мач на световно досега.

Със "златни букви" в историята на най-срамните загуби остава и Стойчо Младенов. Под негово ръководство отборът пада с 0:6 от Чехия, въпреки че при победа се класира за световното през 2002 г. За да е пълен резилът малко по-рано, младежите падат с 0:8 от същия съперник.

Един от последните разгроми бе загубата с 0:6 от Англия през 2019 г. със селекционер Красимир Балъков. За следващия резил едва ли ще чакаме дълго...

Пускаме 13 гола в Мадрид

Най-тежката загуба на България в цялата футболна история датира от 21 май 1933 година. Тогава на стадион "Чамартин" ("Сантяго Бернабеу" днес) в Мадрид нашите губят с катастрофалното 0:13 от Испания. Двубоят е наблюдаван от 60 000 души и остава първи и засега последен на нашия национален тим на това съоръжение. Едуардо Гонзалес Чако направо разбива българската защита с цели 6 попадения на сметката си. Хеттрик прави легендата на "Атлетико" (М) Хулио Антонио Елисеги. В състава на нашите личат имената на Любо Ангелов, Димитър Байкушев и Мишо Лозанов.

Реклама
Реклама
Реклама