Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/12288107 www.bgdnes.bg

Третият завод на Домусчиеви

"Гнездо на орли" - така наричат футболната школа в Разград

Мехмед ХОДЖОВ

Годината е 1995. Вратарят Ивко Ганчев прави фурор в отбора на „Бурсаспор“. С чудесните си изяви на вратата на отбора на българските изселници, местните го боготворя и го тачат като свой султан. С великолепните си прояви под рамката на вратата Ивко Ганчев си извоюва повиквателна за българския национален отбор. Заради тези си качества не слизажеше от спортните страници на българските и турските медии.

Туткакси бях „изстрелян“ за изстрелян в Бурса. По време на тридневния престой там, Ивко ме покани на на отстояща на 13 км. от Бурса тренировъчна база във Вакъфкьой. Останах зумен от видяното – разполагаше със седем затревени игрища с нормални размери. Три от тях бяха за представителния тим, а на останалите четири, тренираха подраставащите от академията на Бурсаспор. Освен това, тук беше построено училище-пансион в което местните таланти могат да се подвизават до приключване на средното си образование. До обяд учиш, обядваш, след кратка почивка в пансиона, на тренировъчното игрище. И всичко това напълно безплатно, като за подрастващите им се дава вазможност да мислят само за футбол, футбол, и нищо друго освен футбол! Възхищавайки се на всичко това, се върнах назад в спомените си, когато като юноша на „Лудогорец“ тренирахме в село Гецово, а след тренировката дори нямяхме топла вода за да се изплакнем.

Реклама

Гледайки заниманията на треньора Неджат Биедич и първите футболни стъпки на игралия по-късно в Реал (Мадрид) Елвир Балич, си помечтах за такъв лукс и в Разград, нещо кото никой не можеше да ми отнеме. Какво пък, нали мечтите за безплатни! Казват, че по Коледа се случват чудеса! И тази Коледа, в лицето на братята Георти и Кирил Домусчиеви дойде в Разград. Като за начало собствениците на „Лудогорец“ Кирил и Георги Домусчиеви вложиха близо 15 милиона лева в тренировъчната база „Гнездо на орли“, която е сред най-модерните в Европа. Това го признаха при посещението си в Разград големи имена в европейския футбол, като Станислав Черчесов, Роберт Просинечки, Дженаро Гатузо, Антонио Конти. Много бързо бяха създадени всички условия за развитието на подбираните всяка година с кастинг подрастващи таланти – множество терени с естествено покритие и осветление, екипировка, пансион, фитнес, възстановителен център… Нещо повече – създаването на тренировъчната база за младите таланти дори изпревари реновирането на представителния стадион – факт, който е достатъчно показателен за политиката на клуба в тази насока.

Постепенно последователната политика за създаване и развитие на собствени таланти, която „Лудогорец“ следва от самото начало на проекта, започна да дава резултати, отлични резултати – фактите го показват.

В първия тим вече играят трима юноши на „Лудогорец“ – Доминик Янков се наложи, по петите му са Иван Йорданов и голмайсторът на Втора Лига Димитър Митков, който направи своето бойно кръщене не срещу кого да е, а срещу „Тотнъм“. А сега играе за Локмотив София. на лагер в Турция с първия отбор са още двама младоци от школата – Хюсеин Келоовлуев от втория отбор,Петър Карангов на, и 21-годишният защитник Димитър Илиев, който очевидно е готвен за дубльор на Антон Недялков.

Напират за изява обаче и следващите генерации от Академията. Затова „Лудогорец“ бе и първят клуб, който поддържа отбор и във второто професионално ниво на българския футбол. Този отбор е съставен изцяло от кадри на Детско-юношеската школа – повечето на 18-19 години, които заемат едно от челните места в класирането… докато просто се обиграват и чакат реда си за големия футбол.

Футболната фабрика обаче не спира – отдолу идват все нови и нови кадри. Затова последва и „Лудогорец III“, който играе в Североизточната трета лига. Вярно, там футболът се води аматьорски, но пък какъв по-добър шанс за 16-17-годишните хлапетии от школата да се обиграят, противопоставяйки се /твърде успешно!/ на тимове като „Дунав“ /Русе/ и „Светкавица“ /Търговище/, който доскоро бяха в елита. Планът е много прост – след 2 години тези момчета ще са готови футболисти. Както вече са готови и играят всички онези, на които се даде шанс, след като развиха таланта си.

А броят талантите на „Лудогорец“, които днес виждаме по терените, на ЕФбет лига, без да броим тези които са в двете пофесионални формации на родния клуб, вече са точно 45, не само в поти всички клубове у нас, че и чужбинасамо само в двете професионални формации на родния си клуб, но и почти всички български клубове в efbet Лига и във Втора лига, че и в чужбина.

Реклама

Тия дни спортните медии си отвориха очите и видяха очевидния факт – трийсет на сто от вратарите в българския елит са от школата на „Лудогорец“. 22-годишният Даниел Наумов пази за ЦСКА 1948; във Враца се скъсаха от радост, че са привлекли 20-годишния разградски талант Дамян Дамянов, на 22-годишния Васил Симеонов разчитат в „Арда“ (Кърджали), да не говорим, че в Разград разви таланта си, но не можа да се наложи само заради жестоката конкуренция и Георги Аргилашки от „Ботев“ (Пловдив).

Доминик Янков дойде 17-годишен в школата на Разград. За три години се наложи в титулярния състав, игра един сезон преди това под наем в „Ботев“ (Враца). Български младежки национал, следят развитието му и от националния отбор на Канада, тъй като е и канадски гражданин.

Помните ли прогнозите на десетките знайни и незнайни футболни „специалисти“ преди 7-8 години? Тогава любимата „дъвка“ в устата на тези „капацитети“ беше, че в Разград успявали със скъпи чужденци, ама балонът все някой ден ще се спука; че с тези чужденци българските таланти нямали шанс; че „Лудогорец“ нямал школа, тъй че нямал бъдеще, т.е. Домусчиев съсипвал нашия футбол, понеже родните таланти нямали шанс за изява…

Какво обаче виждаме днес, т.е. какви са фактите?

Първо, „Лудогорец“ гони едиадесетаа титла и има реални шансове да я спечели.

ДЮШ „Лудогорец“ награди подрастващите си таланти през 2017/18. Димитър Митков (най-отпред вдясно) бе похвален като добре развиващ се нападател. Три години по-късно влезе при мъжете и игра срещу „Тотнъм“.

Второ, няма друг клуб у нас с толкова българи в професионалния футбол – в първия, но и във втория отбор, който пък е съставен само от наши момчета.

Трето, оказа се, че „злият гений на българския футбол“ Домусчиев вече има в Разград не две , а три фабрики – първите две са за лекарства, а другата – за футболисти.

За първата няма да говорим тук, има какво обаче да припомним за създаването на третата и за продукцията й.

Напират за изява обаче и следващите генерации от Академията. Затова „Лудогорец“ е и единственият клуб, който поддържа отбор и във второто професионално ниво на българския футбол. Този отбор е съставен изцяло от кадри на Детско-юношеската школа – повечето на 18-

Не само вратарите, разбира се, могат да бъдат пример за качеството на продукцията на разградската футболна фабрика. Примерите с полеви играчи са десетки. Защитникът Преслав Петров след дубъла на „Лудогорец“ игра в „Дунав“ и „Монтана“, а преди няколко дни го взе сръбският „Графичар“; полузащитникът Ерол Дост подписа със „Славия“, в ЦСКА 1948; освен вратарят Дани Наумов, се наложиха халфът Ивайло Климентов и крилото Денислав Александров; 23-годишният централен защитник Венцеслав Керчев е твърд титуряр в „Ботев“ (Враца).

Вече има и истински куриози с кадри на „Лудогорец“. За талантливия флангови нападател Светослав Ковачев, който проби и в националния, през последните седмици се води истинска война – искат го от едновременно от „Арда“ (където досега игра, даден под наем от „Лудогорец“), от ЦСКА 1948 и от „Левски“. Твърде вероятно е обаче разградчани да си го приберат и да разчитат на него до края на сезона.

Напоследък по-просветените и по-паметливи футболни хора се посмяха с още един любопитен случай. Роденият през 2002 година защитник Костадин Илиев заигра в „Левски“. Без да им мигне окото, „сините“ гордо го обявиха за продукт на своята школа. Хубаво, ама ние добре помним, че през 2017 година 15-годишното тогава момче, родом от Благоевград, бе наградено като най-добър защитник на цялата Детско-юношеска школа в Разград.

Тогава за най-добър нападател на школата бе обявен Димитър Митков, който вече е в първия състав на Локомотив (София).

Помним още, че на същото тържество, което се проведе на „Гнездо на орли“, като най-добър полузащитник на школата за 2017/18 година бе награден роденият през 2003 година Стефан Статев. През 2019-та от „Лудогорец“ момчето бе взето в италианския „Асколи“ и тепърва ще има да следим изявите му. Преди дни от разградския клуб излезе информация, че и в момента европейски клубове имат интерес към юноши от школата и със сигурност занапред ще има много подобни случаи.

Очевидно е, че в момента „Лудогорец“ разполага с достатъчно таланти, собствено производство. Най-добрите ще се наложат в собствения си клуб, където конкуренцията е жестока и е в основата на подбора. Някои ще отидат в други клубове, както става и сега всъщност: по-горе изброихме само петнайсетина имена, но те са много повече – ако преброим всички футболисти от Първа и Втора лига, които са били юноши на „Лудогорец“, ще се съберат играчи за поне за четири отбора.

Ето така просто и ефективно работи футболната фабрика на Домусчиеви в Разград. Без много шум, хвалби и високопарни приказки, но с много работа и сериозни инвестиции „Лудогорец“ показа как се създават кадри и как се гради бъдещето на българския футбол.

В Академия „Лудогорец“ обединява отборите на U-12, U –13 U-14 U-15 U 16 и U -17.Всяка една от тези групи си име старши-треньор, негов помощник, треньор на вратарите, както и кондиционен треньор. С тях работят доказани специалисти като Захари Сираков завършилият школата на Барселона в Чикаго Димитър Стойков, Милен Маринов, Милен Маринов, Диян Ангелов, Георги Керкелов, а за наставника на дубъла Тодор Живондов няма какво да кажем, освен това, че с двете си висши образования и приитежаваните футболни умения, може да оглави всеки професионален отбор от двете ни групи. Организацията подейността на академията е поверена на игралия в Етър и Германия директор Радослав Комитов, който на една родителска среща бе категоричен, че искат първо възпитаниците на академията да са хора, да са добри ученици, дисциплинирани, чак след това футболисти!

За целта на подрастващите е осигурено всичко необходимо, като из тези дни ще заработи фитнес-център изграден специално за тях.

Реклама
Реклама
Реклама