Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/12479354 www.bgdnes.bg

Везенков чупи рекорди в Тбилиси

Най-добрият ни баскетболист Александър Везенков продължава да чупи рекорди на европейското първенство. Звездата на "Олимпиакос" вкарва в четвърти пореден мач над 25 точки, като по този начин се изравни с руснака Алексей Швед, който записа същото постижение през 2017 г. Това са единствените двама баскетболисти през новия век, които могат да се похвалят с подобен рекорд. Везенков се превърна и в първия баскетболист в последните 25 години, който регистрира три мача с поне 25 точки и 10 борби на сметката си. Средните показатели на Везенков са 27 точки и 12 борби на мач. Процентът на успеваемост на българина в стрелбата също е впечатляващ - 61% от зоната за две точки, 43% от тройката и 88% от наказателната линия.

България взе първата си победа на европейското, след като се наложи над домакините от Грузия с 92:80. Преди това нашите загубиха от силните отбори на Испания, Турция и Черна гора. Късно снощи момчетата на треньора Росен Барчовски играха с Белгия, като при победа щяха да се класират за следващата фаза.

Срещу Грузия изключително силен мач направи и натурализирания американец Дий Бост, който понесе критики след първите срещи. Бост изравни вечния рекорд за най-много тройки в един мач на европейски първенства и се нареди до сръбската легенда Александър Джорджевич. Българският национал записа 9 точни стрелби от далечна дистанция в мача с Грузия. Джорджевич прави същото при победата на Сърбия над Литва с 96:90 на финала на ЕвроБаскет 1995. "Дий Бост изнесе отбора на гърба - коментира Александър Везенков. - Нека сега специалистите да го критикуват пак и да разсъждават как изглежда и какъв му е погледът! Бост направи така, че да спечелим мача."

Реклама
Реклама
Реклама