Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/12759488 www.bgdnes.bg

Боксьорките се целят в злато на европейското

Станимира Петрова възстановена от заболяване

България се цели в златни медали на предстоящото световно първенство по бокс за жени в Черна гора. Шампионатът ще се проведе от 12 до 23 октомври в Будва, като в него участие се очаква да вземат над 160 състезателки от 31 страни. Българските боксьорки са шест, като три от тях имат реален шанс да се борят за титла. Това са бронзовата медалистка от Световното първенство в Истанбул през пролетта Севда Асенова (48 кг), многократната световна и европейска шампионка Станимира Петрова (54 кг) и носителката на купите "Странджа" и "Балкан" за тази година Светлана Каменова (57 кг). Останалите родни представителки на европейското са Златислава Чуканова (50 кг), Венелина Поптолева (52 кг) и Габриела Димитрова (60 кг). Отборът ще бъде воден от треньорите Ангел Ангелов, Петър Лесов и Борислав Георгиев.

"Очаквам отборът да се представи на много високо ниво. Имаме три наистина изявени състезателки, които не просто да спечелят медали, но да играят за най-ценните отличия", каза на брифинг главният треньор на националния ни отбор Ангел Ангелов.

Реклама

Една от големите ни надежди за медал Станимира Петрова е имала заболяване, заради което не участва на турнира "Балкан". Тя вече е напълно възстановена и е провела серия от спаринги с боксьори от младежкия и мъжкия национален отбор.

"Смятам, че съм във форма и съм напълно възстановена физически - каза Петрова, която е трикратна европейска шампионка. - Очакванията винаги тежат, но вече съм свикнала с това. Доколко вече съм готова за медал, ще стане ясно на самото първенство."

Олимпийският шампион Петър Лесов също е оптимист за представянето на момичетата в Черна гора. "Светлана Каменова победи Ирма Теста на финала на "Балкан", като това е и най-голямата й съперничка в категорията, бронзова медалистка от Игрите в Токио. Имаме добра отправна точка, както за нея, така и за Севда Асенова", смята Лесов.

"Боксът е това, което обичам, правя го с огромно удоволствие и целта ми е да покажа на какво съм способна", сподели самата Каменова. "Тренирахме много усърдно, смятам, че съм готова. Играх само един мач на "Балкан", но нямам притеснения и ще изляза, за да дам най-доброто от себе си", допълни от своя страна Севда Асенова.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама