Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/13479175 www.bgdnes.bg

Десподов и Груев в битка за Футболист №1

Кирил Десподов (26) и Илия Груев (22) са фаворити за първото място в анкетата "Футболист на годината" за 2022 г. Очертава се интригата да се запази до последния момент, като гласуването на спортните журналисти ще продължи до 15 януари. Десподов е настоящият носител на отличието и има още едно първо място през 2018 г. Козовете в ръцете на крилото на "Лудогорец" са добрите му изяви в клубния му отбор и особено победният гол във вратата на нашите шумни съседи от Северна Македония в Лига на нациите.

Илия Груев е единственият българин в Бундеслигата и се превръща в титуляр за "Вердер" (Бремен). Халфът вече е част от националния тим на селекционера Младен Кръстаич, където е съотборник с конкурента си Десподов.

Реклама

"Илия Груев заслужава да спечели, защото играе в силно първенство и се представя добре", коментира пред "България Днес" големият голаджия Петър Жеков. Куриозно, но факт - Жеката печели "Златната обувка" за най-добър голмайстор в Европа през 1969 г., но остава подгласник на Христо Бонев в анкетата за Футболист щ1 същата година в България.

"Харесвам играта на Илия и на някои други млади играчи, които Кръстаич вика в националния отбор, но ще им трябва време за да постигнат нещо запомнящо се - казва Жеков. - Дано да съм жив да видя България на финалите на голямо първенство."

Другият основен претендент за отличието "Футболист на годината" Кирил Десподов даде откровено интервю за Би Ти Ви.

"Най-важният гол в кариерата ми е срещу Северна Македония - заяви Десподов. - Знаехме, че в Скопие ще е нещо повече от футболен мач. Освиркваха химна ни и мен това много ме жегна. Несериозно е, че ме обявиха за македонец. Тях ако ги питаш, и Роналдо е македонец. Роден съм в Кресна, но на моя паспорт има бяло, зелено и червено знаме."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама