Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/17617762 www.bgdnes.bg

Петър Стойчев предизвиква Гибралтар

Плувецът Петър Стойчев обяви новото си предизвикателство. Това е Оушънс севън - най-трудните седем плувни маратона, администрирани от Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA).

Следващата седмица му предстои да преплува Гибралтарския проток, обяви той в "Тази сутрин" по Би Ти Ви. Месец след като стана първият българин, преплувал протока Кук в Нова Зеландия, Стойчев вярва, че ще бъде и първият ни сънародник, преплувал и този проток по правилата на WOWSA - с текстилен бански.

Реклама

Стартът ще бъде даден от испанския град Тарифа, а се финишира на мароканския бряг.

"В събота пътувам за Гибралтар. Голяма е вероятността плуването да е на 16 април. Има особености - това е най-късият маратон 16-19 км. Очаквам време около 4 часа", разказа Стойчев

"Седемте най-трудни маратона са - Ламаншът, между Ирландия и Шотландия - Северният канал, Кук, Цугару в Япония, Гибралтар, в Америка са останалите два - от остров Каталина до Сан Педро и в Хавай. Последният е и най-дълъг и един от най-предизвикателните", обясни още Петър Стойчев.

Кук е считан за един от най-опасните протоци в света. Дистанцията между островите е около 26 километра в права линия, а Стойчев плува над 20,7 морски мили (над 38 километра) в тежките условия от Южния към Северния остров. Той преплува протока Кук за 6,51 часа - най-добро време за сезон 2023/2024.

Четете още

Признание за Петър Стойчев! Влиза в Техническия комитет 
по плуване на олимпиадата в Париж

Признание за Петър Стойчев! Влиза в Техническия комитет по плуване на олимпиадата в Париж

Петър Стойчев преплува протока Кук

Петър Стойчев преплува протока Кук

Петър Стойчев печели в леда

Петър Стойчев печели в леда

Плувният маратонец Цанко Цанков:
Атакувам Гибралтар за рекорд

Плувният маратонец Цанко Цанков: Атакувам Гибралтар за рекорд

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама