Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/17679759 www.bgdnes.bg

Нургюл Салимова пропусна победа срещу бивша световна шампионка в Торонто

Шахматната ни звезда Нургюл Салимова пропусна да запише най-впечатляващата победа в цялата си кариера, след като надигра напълно 16-ата световна шампионка Тан Чжони от Китай, но стигна само до реми.

В партия от 12-ия кръг на турнира на претендентките за световната титла в Торонто 20-годишната Салимова имаше печеливша позиция с белите фигури срещу лидерката в класирането Тан, но една наивна смяна на фигури позволи на китайката да се измъкме. Ремито бе фиксирано след 68 хода игра, предава БТА.

Реклама

Салимова, която загуби в предишните два кръга и това я свлече на последното място в класирането, направи забележителна партия, поне в първите и 45 хода. Както обаче вече няколко пъти се случи от началото на турнира, българката не успя да реализира предимството и това я лиши от втори успех на канадска земя.

В класирането два кръга преди края Салимова е седма с 4,5 точки, колкото има и осмата Анна Музичук (Украйна), която загуби с белите от Вайшали Рамешбабу от Индия в единствената резултатна партия от кръга.

Първа с 8 точки е Тан, следвана от сънародничката си Лей Тинцзие със 7,5 точки. Рускините Александра Горячкина, Катерина Лагно и индийката Хумпи Конеру разделят третото място с по 6 точки.

В петък е последният почивен ден в турнира, а в събота Салимова играе отново с белите срещу Лагно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама