Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/18009785 www.bgdnes.bg

ПЪРВА ПОБЕДА за Никола Цолов във Формула 3

Никола Цолов остана недостижим за своите съперници в спринтовото състезание от Формула 3 в Монако и напълно заслужено записа първата си победа в шампионата, в който той се състезава за втора година.

Българският пилот направи отлично потегляне от полпозишъна и запази първата си позиция пред Тим Трамнцин, който изпревари съотборника на Никола в АРТ Лорънс ван Хьопен в спринта до първия завой. Последва едно спиране на състезанието за повече от 20 минути, което бе наложено след една масова катастрофа в първата обиколка.

Реклама

Тя бе започната след контакт между вторият съотборник на Цолов – Кристиан Менсъл и Арвид Линдблад, които да удариха пред казиното, а впоследствие в тази катастрофа се включиха още Джоуше Дюфек, Алекс Дън и Киан Шийлдс. При рестарта след тази продължителна пауза Никола не остави никакъв шанс на Трамниц и започна да се откъсва, като преднината му достигна до 2.5 секунди в средата на дистанцията от 23 обиколки.

Тогава обаче на пистата излезе колата на сигурността, заради инцидент между Каспер Щука и София Фльорш. И този път обаче Цолов бе много силен след рестарта и отвя конкуренцията си, отваряйки аванс от 4.3 секунди за осем обиколки.

Това натискане от страна на Българския лъв бе наложено и от едно разследване за нарушаване на процедурата зад колата на сигурността. За щастие комисарите прецениха, че Цолов не е сторил нищо нередно, което позволи на Никола да върне леко газта и да се опази от инциденти. 

Така той стигна до първата си победа във Формула 3 преди Трамниц и Ван Хьопен, които оформиха подиума. В точките влязоха още Ноел Леон, Джоузеф Лоакс, Мари Боя, Дино Беганович, Люк Браунинг, Леонардо Форнанроли и Оливър Гьоте.

С победата си днес Цолов се изкачва до 12-то място във временното класиране във Формула 3 със 17 точки. Лидер с 54 остава Форнароли следван от Браунинг с 52 и Беганович с 50.

Четвъртият уикенд за сезона във Формула 3 приключва утре с основното състезание, което ще стартира в 9:00 часа българско време. В него Цолов ще потегли 12-ти, а от полпозишъна ще стартира Габриеле Мини, който днес завърши 11-ти.

Четете още

ЦСКА-София и "Черно море" в битка за 700 бона

ЦСКА-София и "Черно море" в битка за 700 бона

Усик със спрени права!

Усик със спрени права!

Реклама
Реклама
Реклама