Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/1813744 www.bgdnes.bg

Бившият треньор на "Левски" Ратко Достанич пред "България днес": Наско да спре да плюе

Бившият треньор на "Левски" Ратко Достанич води отбора през лятото на 2009 година. Той смени на поста Емил Велев, но остана начело на отбора около три месеца. За това време спечели Суперкупата и вкара отбора в групите на Лига Европа. След уволнението му бе шеф на школата на "Цървена звезда". Работил е в "Левски" и като помощник на Славолюб Муслин. Беше асистент и на Миодраг Йешич в "Славия".

- Г-н Достанич, с какво се занимавате в момента?
- Почивам и чакам оферти от чужбина през лятото. Предишният ми клуб, гръцкият "Диагорас", фалира. Там работата беше много зле. Единия ден бяхме във втора дивизия, на втория - в първа, а след това ни пратиха в четвърта. Имаше сериозни финансови проблеми. Футболистите разтрогваха масово договорите си и аз реших, че не мога да продължавам така. Предпочетох да се прибера с Сърбия. Имаше вариант да поема отбор и сега, но не приех. Имах лошо предчувствие, защото искам да взема даден тим преди началото на сезона. Да направя селекцията и подготовката и да нося изцяло отговорността.
- През 2009 г. поехте "Левски", без да сте правили селекцията и подготовката. Това ли беше големият проблем пред вас?


- Точно затова сега отказах предложенията. Имам горчив опит. Когато поемаш даден отбор, трябва да носиш отговорност за него. В "Левски" не правих нито подготовката, нито селекцията. Нещата вървяха както не трябва. Все пак спечелихме Суперкупата, влязохме в групите на Лига Европа. Но имаше много голямо напрежение в клуба. Ако искаш да си вършиш добре работата, трябва да участваш във всеки аспект от изграждането на отбора.
- "Левски" играеше привлекателен футбол. Отборът създаваше много положения, но нямаше кой да ги реализира.
- Радвам се, че сте забелязали това. Много мои приятели, които са гледали мачовете с "Дебрецен", коментираха, че сме имали по 7-8 чисти положения. Но не се получи. Във футбола има различни треньори. Когато застанах начело на "Левски", поех тежка отговорност, но това е голям отбор и аз го обичам. За да се види как работи един треньор, му трябва време. Ние изиграхме много хубави мачове, но имахме много проблеми. Не искам да звучи все едно си търся алиби. Никога не съм бил такъв треньор. Но искам да правя сам отбора, а не да получавам грешките на президента и на предшествениците ми.
- Работихте с Георги Иванов като спортен директор, след като малко преди това той се без отказал. Съжалявате ли, че не можехте да го използвате на терена?
- Ако имах Гонзо в състава си, ние със сигурност щяхме да влезем в групите на Шампионската лига. Той беше голям футболист и означаваше много за "Левски". Все пак мисля, че не това е основната причина да не отстраним "Дебрецен". Тогава и късметът ни беше обърнал гръб. Имахме хубав отбор. Но ако влезете в Шампионската лига и не можете да вземете и една точка, за какво става дума? Треньор и отбор трябва да работят с визия за бъдещето. Да има школа и цел. След това вече е възможно да влезеш в Лига Европа и Шампионската лига. Но да искаш само за един ден да си сред най-добрите, е несериозно. "Левски" имаше нужда от селекция. Много футболисти имаше, които нямаха качества за "сините". Дадох шанс на няколко юноши на клуба. Срещу "Виляреал" играх с трима юноши в титулярния състав. За мен това е правилният път. Но нещата не се получиха като цяло. И нали знаете, днес треньорите ги сменят като чорапи.
- Как се работеше с Гонзо?
- Отлично. Много съжалявам за Гонзо, защото е добър човек. Разбира от футбола. Искаше да направи нещо бързо, сега и веднага, и за това плати много голяма цена. Той е човек с характер и искаше да помогне на отбора. Нещата в клуба ставаха прекалено набързо и той плати за това. Не заслужаваше подобно нещо.
- Как приемате скандала между него и Наско Сираков?
- За мен на "Левски" липсват и Гонзо, и Сираков. Това са две легенди на клуба. Не разбирам защо и в "Цървена звезда", и в България, когато легендите не са в клуба, винаги го атакуват. И става огромно напрежение. Има място за всички. Щом съм казал, че обичам "Левски", същото говоря и сега от Сърбия. Щом го обичам, не мога да атакувам сега клуба. Наистина Наско и Мъри направиха много позитивни неща. Но не е краят на света, ако те не работят в клуба. Има и други хора. Ако не беше толкова голямо напрежението, Гонзо имаше качествата да направи нещо голямо с "Левски".
- След уволнението ви се появиха слухове, че някои от играчите са ви бойкотирали. Имахте ли такива съмнения?
- Ако един треньор има съмнение във футболистите, то няма смисъл да работи изобщо. Играчите не може да искат да играят срещу себе си. Те не могат да направят нещо лошо на мен, правят го на клуба и на себе си. Мисля, че всички хора, с които работих, са качествени хора. Просто натискът беше много голям. След "Казанската афера", когато разкарваха четирима футболисти, те нямаше как да имат мотивация. Поемам отговорността върху себе си. Много лесно би ми било сега да хвърля вината на футболистите. Не, изобщо не.
- Заради "Казанската афера" вие не можахте да използвате четиримата в най-важния мач - с ЦСКА.
- Това е най-жалкото, защото всеки треньор и футболист иска да участва в дербито. За феновете това е най-важният мач. На мен ми беше много тежко, защото винаги искам да бия ЦСКА. А нямах четирима много важни играчи и паднахме.
- По времето, когато бяхте помощник на Славолюб Муслин, "Левски" имаше доста силен отбор. Какво не стигна за пробив в Европа?
- Имахме много силни футболисти. Сега много тях са треньори. Направиха успешни кариери. Мисля, че изиграхме и доста добри мачове в Европа. Това беше пътят за голям отбор като "Левски". Малко не ни стигна за Шампионската лига. Знаете пропуска на Чиликов от дузпа срещу "Динамо" (Киев). Ако един треньор има малко късмет, цялата му кариера поема по друг път.
- От балканските отбори като че ли българските и сръбските пострадаха най-много от финансовата криза. Какъв е изходът?
- Румънците, турците и гърците дръпнаха много пред нас. Те инвестираха много пари в стадиони, терени и школи. Това е правилният път. Когато забравиш школата, няма как да правиш футболисти. Няма какво да се лъжем, всички чужденци, които взимаме в Сърбия и България, са трета-четвърта, пета класа. По-добре да дадеш шанс на юношите, а чужденецът, който идва, трябва да е два пъти по-добър от всички местни играчи. При нас идват футболисти, неуспели на Запад. И мениджърите имат огромна роля. Той иска да пробутат своите ментета, а после плаща треньорът. При нас е много трудно. "Цървена звезда" е с огромни финансови проблеми. Бях директор на школата една година. Има големи таланти, но липсва база.
- Готов ли сте да се върнете да работите в България и  бихте ли приели оферта от ЦСКА?
- В България винаги съм готов да работя. За мен би било удоволствие да се върна. А за другото - не искам да говоря глупости, но е невъзможно да поема ЦСКА. Аз обичам "Левски"и никога няма да съм треньор на "червените". Изпитвам голямо уважение към ЦСКА и феновете им, но обичам "Левски". Не се виждам начело на ЦСКА.
 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама