Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/1816735 www.bgdnes.bg

Бончо Генчев: В Англия помпат с химия

Георги ТОДОРОВ
Бившият ни национален нападател Бончо Генчев натрупа опит през 90-те години на ХХ век в "Спортинг" (Лисабон) и английските "Ипсуич" и "Лутън", където по-късно бе и треньор в детска школа.
- Г-н Генчев, в английския шампионат зимна пауза няма, а тук е цели три месеца, кое е по-добро за футболистите?
- По-добре е да има зимна пауза, разбира се. Но не чак три месеца, това е страшно много. Всеки футболист губи много от формата си - както физическа, така и игрова, тактическа, изобщо ритъм. В Англия пък се натрупва страшно много умора. В Германия например имат двайсет-трийсет дни пауза и това е най-доброто.
- Как в Англия успяват да работят едновременно за физическа форма, играят мачове и почиват?
- Сега с много химия! В днешно време медикаментите са на изключително високо ниво и само така може да се издържа на сгъстения и непрекъснат график на мачовете. И, разбира се, дълги пейки, тоест много футболисти.
- Когато вие играехте, пак ли беше така?
- Не. Аз като играех в Англия, нямахме толкова медикаменти. Тренираш, играеш и който издържи - продължава. Ако не - получаваш травма, почиваш десетина дни или две седмици, възстановяваш се и пак започваш.
- Намаляването на отборите в "А" група и четири полусезона по-добре ли ще е за футбола ни?
- Не мога да кажа отсега. Така играят в Швейцария и Шотландия, ще видим какво ще стане у нас. Хубаво е да има повече мачове, но да не станат твърде много.
- Пролетният дял у нас започна, какви са първите ви впечатления?
- Очаквано фаворитите тръгнаха с победи, набират скорост. Към "Левски" и "Лудогорец" се включи и "Литекс". Тях ги очаква тежка битка през пролетта и мисля, че като цяло ще бъде интересна футболна пролет.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама