Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/1822487 www.bgdnes.bg

Тезджан живя с 200 лв. заплата

Европейската шампионка по лека атлетика в зала Тезджан Наимова е получавала 200 лв. месечно под формата на държавна стипендия. Това разкри нейният треньор Стойко Цонов. Смешната заплата била спряна непосредствено преди олимпийските игри в Лондон, след като стана ясно, че спринтьорката има тежко заболяване на бъбреците и трябва да влезе в болница.

"С тези пари искаха да се покрие норматив за олимпиада - коментира парадокса наставникът на Тезджан Наимова. - След игрите се оказа, че почти всички спортисти са глобени за слабото представяне, като парите им са намалени. Отделно споровете, които получават финансиране от държавата на база резултати от предходната година, си получават парите за подготовка и участие чак към 15 юни. А дотогава какво правим? Пропуска се цялата подготовка, ако не се намерят средства от друго място."
Атлетката била на косъм да се откаже от участие на европейското първенство в Гьотеборг. Причината е затварянето на залата за тренировки в спортното училище в Пловдив.

Реклама

"До 3-4 януари не бях сигурен дали да продължаваме подготовката за зимния сезон, защото освен Тезджан около 600 спортисти останаха навън - разказа Стойко Цонев. - Толкова ли не можаха да изчакат още месец и половина, преди да затворят залата? Бях на ръба да се откажем. Добре че намерихме пари за лагер в ЮАР, където не е толкова скъпо. Ако не беше помощта на приятели и на президента на федерацията Добромир Карамаринов, отдавна да сме се приключили със спорта."

Наставникът на Наимова бил в шок, когато видял как спринтьорката се държи за крака след полуфиналното бягане на 60 м.

"За щастие не се стигна до сериозна травма - призна Цонов. - Имаше лека крампа на левия крак. Причината са температурите. В Швеция е с 30 градуса по-студено от ЮАР. Болките бяха позивна на мускулатурата. Няма смисъл да правим по-сериозни изследвания. Още от днес в 17 ч. (б.а - вчера) подновяваме тренировки. Нямаме време, защото летният сезон започва през май. Гледаме да пробием на световно ниво, където има добри наградни фондове."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама