Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/1849829 www.bgdnes.bg

150 мъжаги режат дърва

Лагери, трескава подготовка, стотици паднали дървета, хиляди резачки, оглушителни звуци. Това е световното първенство за дървосекачи. Състезанията се провеждат през две години, а играчите вече се готвят за следващото - в Швейцария догодина. Световното е само за професионалисти, и то за най-добрите. Топдървосекачите за секунди повалят цяло дърво с техника, сила и умения. Особено важен е изборът и на трона - през цялото състезание не трябва да се сменя машината. Всеки състезател трябва да участва със стандартен верижен трион, който е бил одобрен от организаторите на събитието. Според специалистите психическата устойчивост, точност, бързина, доброто здраве и прилежното обучение са някои от ключовите фактори за успех.
Дисциплините са повече от атрактивни - поваляне на дърво, монтаж на верига, рязане на трупи с комбинирани разрези, прецизно рязане на трупи, комбинирано с кастрене. Сечта се заснема от телевизионни екипи, а шампионатите вървят по Евроспорт, където са гледани от милиони зрители. Участниците са разделени на две групи - стари майстори и напористи дървосекачи до 24 години. Всеки се състезава индивидуално и за националния си отбор. Спонсори, естествено, са големите фирми производители на машини за рязане. На участниците новобранци помагат ветерани, отрязали хиляди дървета в ежедневната си работа. За да са подготвени максимално добре за световното, участниците преминават през три тренировъчни лагера, където също се състезават. 
В самото световно участват около 150 дървосекачи от повече от 30 страни.  За съжаление български отбор все още не е събран, липсват ни звезди в рязането на дърветата. Организаторите съветват всички да тренират здраво, да режат дърветата бързо и да събират отбор спешно. Състезания има още от 1970 г., като интересен факт е, че световното през 1974 г. се провежда в България. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама