Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/1874172 www.bgdnes.bg

Хванатият с допинг Ивайло Габровски: Жертваха ме!

Петкратният победител в Обиколката на България Ивайло Габровски е най-титулуваният роден колоездач през последните години. През 2012 г. той спечели изключително силната Обиколка на Турция. Малко по-късно в неговата допинг проба бяха открити следи от забранени вещества. Успехът на 35-годишния софиянец беше анулиран, а той беше наказан за две години. Ивайло разказа в ексклузивно интервю за "България Днес" какво точно се случи на Обиколката на Турция и с какво се занимава в момента.

Огнян Георгиев
- Г-н Габровски, обявихте, че искате да направите промени в Българския колоездачен съюз. Откъде дойде тази идея?
- Мястото ми е в колоезденето. В това имам най-голям опит. От най-ранна детска възраст досега съм спортист. Нямам друга професия, която да развивам. Реших, че мога да помогна на спорта като ръководител. Идеята ми е да хвана екип от млади хора с ново мислене и да управляваме федерацията. Хора, които са живели в чужбина, имат опит и виждане. Опитвам се да убедя деятелите, но те са наплашени. Не всеки е готов като мен да изрече това, което мисли. Мои съмишленици са Пламен Димов от колоездачен клуб "Пловдив" и Светослав Чанлиев, който е бивш състезател от прочутата габровска фамилия Чанлиеви. Те ще намерят място в новото ръководство. Вратите са отворени за всички, които искат промяна. Правя предложение на хората. Ако те имат акъл да го приемат - добре, ако не - живи и здрави.
- Защо нямате наследници?
- Нямаме млади кадри, защото нашият спорт загуби позиции на всички нива. Олекнахме много през годините в медиите и в министерството на спорта. Нищо не се променяше и се почиваше на стари лаври. Времето е спряло в нашия спорт. Получи се голяма дупка, която се увеличава всеки ден заради бездействието на сегашните ръководители на колоезденето. Ние сме в тинята! Ако имаше дъно, щяхме да се оттласнем от него и да тръгнем нагоре.
- Какво сбърка сегашното ръководство?
- Парите за олимпийската подготовка бяха 82 000 лева. За мен бяха предвидени 18 000 лв., а за двамата състезатели, които участваха в Лондон (б.а. - Данаил Петров и Спас Гюров) - по 34 000 лв. Няма никакъв отчет - нито на клубовете, нито на министерството, къде са отишли средствата. Това е кражба! Информирал съм необходимите хора. Не съм взел нито лев. Когато попитате Българския колоездачен съюз къде са тези пари, не получавате смислен отговор. Не са малко средства, а с тях нищо не се свърши.
- Вашата допинг проба от Обиколката на Турция имаше положителен резултат. Взехте ли тогава забранени вещества?
- Не съм взимал допинг. Пълна перверзия и подигравка е да бъде обявена положителната допинг проба два месеца и половина след като състезанието е свършило. Това е все едно да си купиш хляб от магазина и след седмица да отидеш и да кажеш, че е мухлясал. Бях оставен на вълците да ме разкъсат и изядат. Големите нации и милионери, като Казахстан, имаха други планове. Бих ги категорично, силно и мощно. Доказах, че съм най-добрият. Не бях в сметките. От най-високо ниво заради моята категорична победа в Обиколката на Турция ме извадиха от релсите и ме изгониха от спорта.
- Защо не опитахте да се защитите?
- Нямам възможност да наема адвокат, който струва хиляди. Бях наказан от Международния колоездачен съюз с 8000 евро. Нашият колоездачен съюз изобщо не ме защити. Директно копира наказанието. Това е още един повод да застана срещу сегашното ръководство. Станах жертва.
- Как преживяхте конспирацията?
- Животът ми се преобърна с краката надолу. Продължава да ми бъде тежко, нищо не се е променило. Идвало ми е да направя много неща. Виждам, че не мога да променя света, но и аз няма да се променя. Не искам да се свивам, защото на някой му се иска да съм по-смирен или адаптивен. Това е моят характер и аз няма да се променя. Ако бях състезател на Турция, тогава нямаше да се стигне до допинг наказание. Превърнах се в жертва, след като направих нещо много велико. Няма кой да повтори моя успех на подобно състезание. Трябваше да ме изгорят, за да може победата да отиде в тима на "Астана", който е с мултимилионен бюджет. Разликата е, че един взима 100 000 евро на година, а друг - 10 000 евро. Никой не обича бедните да бият богатите. В живота има и по-страшни работи, така че ще се оправя.
- С какво се занимавате в момента?
- Работих известно време в магазин за колела. Отказах се. В България единственото, което мога, е да се занимавам с колоездене. Ако не успея да вляза в ръководството, няма какво да правя тук. Няма как да стана треньор, защото всичките структури в нашия спорт са унищожени. Няма национален отбор, няма клубове, няма мъжко колоездене. На кого да стана треньор? Трябва да правя частен клуб, за който са необходими средства. Мога да изкарам наказанието и да се завърна, но засега не мисля за това. В България Ивайло Габровски е колоездачът Ивайло Габровски. Няма да стана Ивайло Габровски инженерът или Ивайло Габровски продавачът на цветя. Гордо мога да заявя, че друг шосеен състезател не е направил толкова, колкото мен. Ако някой не го приема, или е много прост, или просто не му изнася да признае, че друг е направил повече от него!
- Много хора ще кажат, че сте страхотен колоездач, но това не ви прави автоматично добър ръководител.
- Сърдят се на Боби Михайлов, защото е президент на футболния съюз. Е, кого да сложим - Орлин Горанов ли? Примерите за спортисти, които стават успешни ръководители, са много. Щом Краси Дунев, който ми е приятел и колега в НСА, може да е президент във федерацията по гимнастика, щом и Петър Стойчев може да е министър, защо не 5-кратният шампион в Обиколката на България да не е ръководител? Преживял съм всичко - от най-хубавото до най-лошото. Не съм като някои бизнесмени, които имитират положение. Вадят големи приказки, но те нито разбират, нито милеят от спорта. Длъжността им приляга на тяхната позорщина и демонстративност в обществото.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама