Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/1947975 www.bgdnes.bg

Тодор Барзов: Чужденците не усещат дербито


Тодор Барзов е емблематичен за "Левски" атакуващ халф през периода 1976/82 година. Шампион и носител на Купата на съветската армия през 1977 и 1979 г. Изиграл е и 21 мача в евротурнирите.

- Г-н Барзов, какво очаквате от дербито между "Левски" и ЦСКА?
- Надявам се да стане мач, достоен за истинското дерби в българския футбол. И двата отбора са с нови треньори и те също трябва да се докажат. Този сблъсък винаги е показвал кой е по-достоен да стане шампион.
- Шири се мнението, че чужденците, с които са пълни и двата тима, не знаят какво е честта на синята и червената фланелка и не са готови, така ли е?
- Много отбори наблягат на чужденци в съставите си, което само по себе си не е лошо. Лошото е, че малцина от тях стават за тези тимове. И наистина не могат да усетят заряда на дербито между "Левски" и ЦСКА. Моето мнение винаги е било, че трябва да разчитаме на футболисти от школата ни, защото имаме добра такава, работят добри треньори. А нали сега има и скаути, които трябва да преценяват кой става за "Левски" и кой - не. Трябва да бъдат привличани само играчите, за които се види, че имат манталитет да бъдат в най-обичания отбор в България.
- Чуха се обвинения, че "Левски" "хваща" съдии, вярвате ли на това?
- Не, не може да има такова нещо. И съдиите правят грешки, но не бива само те да бъдат обвинявани за резултатите, те зависят най-вече от играчите. Важното е футболистите да покажат сърцата игра, да зарадват феновете и така да напълнят отново трибуните.
- Какви са вашите спомени от срещите ви с ЦСКА?
- Конкретен спомен нямам, но винаги пред очите ми изплува картината на пълните трибуни - идваха по 55 000 зрители от цялата страна. Да излезе един футболист пред пълните трибуни е огромно удоволствие. Вярно, невинаги ние сме били победители, но винаги сме излизали от мача с високо вдигнати глави, защото сме дали всичко от себе си. Хората го виждат това нещо и не ти се сърдят, когато загубиш.
По мое време народът се събираше два-три часа преди началото, пиеха си бира, играеха карти по пейките. Нямаше бомби, димки, трошене, замеряне с камъни.
- Наскоро в Англия се разгоря скандал, след като Луис Суарес ухапа Иванович, при вас ставали ли са подобни неща?
- Ооо, не! Не сме се хапали, щипали или нещо такова. Винаги битката е била здрава и безкомпромисна. Имаше ритане, бутане, дори след мачове с ЦСКА съм имал контузии, но мръснишки номера не сме си правили. Уважавахме се много с цесекарите тогава и битката беше само на терена в 90-те минути на мача. После дори сме излизали заедно да пием по питие. Все пак бяхме и колеги, викаха ни в националните отбори, където пак бяхме заедно.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама