Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/1983685 www.bgdnes.bg

Легендата на "Нефтохимик" Благо Митрев: Пак ще бием "Левски" и ЦСКА

Добромир ДОБРЕВ

Кой е той
Благомир Митрев е емблема на бургаския "Нефтохимик". Бившият дефанзивен полузащитник има 302 мача в "А" група и 10 сезона зад гърба си като футболист в клуба. Преминал е през постовете помощник- и старши треньор, а днес е изпълнителен директор на отбора. Роденият на 28 май 1972 г. бивш играч е вицешампион през 1997 година, финалист за Купата на страната през през 2000 и носител на Купата на ПФЛ през 1996 и 1997 г. За Купата на УЕФА е изиграл 6 мача за "Нефтохимик". Има 4 мача за националния отбор и 8 мача за младежкия тим на страната. Митрев говори пред "България Днес" за завръщането на "Нефтохимик" в елита след 7 години изгнание по долните дивизии.

- Благо, първо да ви честитя завръщането в "А" група. Очаквано и заслужено ли беше то?
- И очаквано, и заслужено. Имахме големи амбиции и желание да се завърнем сред най-добрите. Заслужавахме го заради усилията, които положихме и футболисти, и треньори, и ръководители.
- Как отпразнувахте успеха?
- Вече отворихме няколко бутилки с хубаво шампанско. Но все пак нека изчакаме да свърши сезонът и тогава ще го отпразнуваме по-подобаващо.
- Имаше ли мръсни игри в битката за първото място?
- Не искам да се концентрирам върху  тези неща. Имаше моменти, в които съдиите бъркаха в наш ущърб, но дано е било неволно.
- Достатъчно силен ли влиза  "Нефтохимик" в "А" група?
- Според мен имаме силен състав. Показахме го и в мачовете за Купата на страната, където изиграхме силни мачове с "Ботев" (Вр) и "Пирин" (ГД). В контролите с елитни отбори също се представихме на ниво. Определено ще се наложи да се подсилим с няколко нови попълнения.
- Финансово обезпечен ли е отборът?
- Да, надявам се да нямаме проблеми с издръжката в елита. Има интерес от страна на нови спонсори, разговаряме. Дано в най-скоро време този въпрос се реши.
- Къде ще играете домакинските си мачове?
- Водим преговори за стадион "Лазур". Всъщност то друг вариант не съществува. В района няма друг лицензиран стадион, който да покрива изискванията.
- Защо толкова години "Нефтохимик" бе в изгнание?
- Причините се знаят. Беше ни много трудно. Първоначално се събрахме старите играчи от онзи отбор на "Нефтохимик" и започнахме от "Б" окръжна група, преминахме през "А" окръжна, "В" група. Въпреки всичко оставам с добри спомени от тези мачове.
- Очаквате ли сериозен интерес от феновете към вашите мачове?
- Сигурен съм, че феновете ще продължат да ни подкрепят, както са го правили и досега. Не мисля, че има и един наш привърженик, който в последните години да е отишъл в агитката на "Черноморец".
- За какво мечтаете?
- Да видя "Нефтохимик" отново сред най-добрите в елита. Дано да се случи. Разбира се, за това ще трябва време.
- Мачовете с "Левски" и ЦСКА ли ще са най-голямото предизвикателство?
- Разбира се. Надявам се да подобрим още организацията в клуба. Ще работим, за да сме конкурентни на големите и да можем да побеждаваме дори "Левски" и ЦСКА, както сме го правили преди.


- Кой е най-паметният ви мач с екипа на "Нефтохимик"?
- Въпреки че отпаднахме, най-вълнуващи за мен бяха сблъсъците с норвежкия "Бран" (Берген) от турнира за Купата на УЕФА през 1997 година. В първия мач загубихме с 1:2 като гости. На реванша играхме много силно и победихме с 3:2 пред 15 хиляди души, но това не бе достатъчно да продължим. Иначе в "А" група помня всички мачове срещу "Левски" и ЦСКА, но никога няма да забравя, когато бихме "червените" с 4:1 насред "Българска армия".
- Изкарахте 10 години неизменно в Бургас. Не искахте ли трансфер?
- Тогава времената бяха такива. "Нефтохимик" беше силен отбор, Бургас - добър град. Колкото и оферти да съм имал,  предпочитах да остана в клуба.
- Кой ще стане шампион - "Лудогорец" или "Левски"?
- Не желая да се ангажирам с подобна прогноза. И двата отбора показват добър футбол. Който и да вземе титлата, ще я заслужава.




Великите мачове

Клубът е създаден през 1962 година от работници на строителната площадка на бъдещия ДНефтохимУ. Отборът започва в под името ДСтроителУ, а всички футболисти са от нефтохимическия комбинат. Първата победа в "А" група е в 4-и кръг на сезон 1994/1995 срещу "Етър" (3:1). Два гола вкарва покойният вече Велиян Парушев, а един добавя Милен Георгиев.
Най-голямата победа на "Нефтохимик" в елита е 7:0 над "Етър" през сезон 1997/1998. Най-изразителният успех като гост е 6:0 срещу "Раковски" в Русе през 1996/1997. Безспорно най-паметна остава победата над ЦСКА с 4:1 в София на 27 февруари 2000 г.
27-K1 Митрев няма да забрави историческото 4:1 над ЦСКА



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама