Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/4382475 www.bgdnes.bg

Мърков готов да поеме борбата

Огнян ГЕОРГИЕВ
Олимпийският шампион и доскорошен депутат Георги Мърков ще се кандидатира за президент на Българската федерация по борба. Това ще стане, ако досегашният шеф Валентин Йорданов се оттегли. 7-кратният световен и 7-кратен европейски шампион загатна, че има намерение да сдаде поста. Под негово ръководство борбата се утвърди през последните години като водещия български спорт.
Йорданов първоначално смяташе да се откаже още през 2014-а. Оказа се, че има още 12 месеца от неговия мандат, който изтича в началото на следващата година. Тогава ще има изборно събрание на федерацията.
"За Вальо мога да кажа само добри думи, защото той опази борбата в смутните години - коментира Георги Мърков пред "България Днес". - Ще се кандидатирам, ако се откаже. Имам доста идеи, а времето не е достатъчно, защото се задават олимпийските квалификации. В спорта трябват две неща - организация и подготовка. Ние не можем да се оплачем от липса на пари или бази. Значи нещо куца. Трябват ни повече амбиции. Когато бях треньор, направихме трима шампиони на световното първенство в Швеция - Живко Вангелов, Стоян Балов и Андрей Димитров. Вечерта ни събра шефът на федерацията Райко Петров. Мислехме, че ще ни похвали, а той се скара, защо не сме взели четвърта титла с Братан Ценов."
Мърков, който беше депутат от БСП, оприличи изминалите избори като пълен провал за неговата партия.
Сред останалите кандидати за евентуален заместник на Валентин Йорданов се спрягат Димитър Джамов и Рахмат Сукра. В момента шефът на федерацията е в САЩ.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама