Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/6596100 www.bgdnes.bg

Легендата на "Сливен" Николай Арабов: Гунди ме покани в "Левски"

Георги ИВАНОВ

Алексей ГИЛТЯЙ

"Самият Гунди ме покани да отида да играя в "Левски", но на мен сърцето ми е в Сливен и отказах", разкрива една от тайните си големият защитник на "Сливен" и националния ни футболен отбор от миналото Николай Арабов-Майстора.
Между 1971 и 1986 г. днешният именник е отдаден на родния си отбор, след което преминава през няколко други тима, за да завърши кариерата си чак през 1994 г. в албанския "Тирана". Въпреки възможностите да заиграе за софийски гранд той остава верен на сливенската публика.

Още преди да е започнала кариерата му, той се среща лице в лице на терена с едни от най-големите нападатели в историята на българския футбол Георги Аспарухов и Никола Котков. Годината е 1970.

Реклама

"Играхме с "Левски" една предсезонна контрола по време на съвместен лагер. Така се случи, че техните защитници бяха кой болен, кой контузен и не искаха да рискуват да играят, та се наложи аз да облека синята фланелка. Веднъж в живота, няма да го забравя никога. Млад бях, надъхан, явно съм играл така, че съм направил впечатление. След мача самия Гунди дойде при мен, поздрави ме и взе да ме увещава да отида в "Левски", да играем заедно. Треньор беше тогава Кръстьо Чакъров, който също се опита да ме придума. Но аз си обичах "Сливен", тук се чувствах добре и отказах", разказва Майстора.

Другия гранд от София Ц ЦСКА, също иска железния защитник и дори на няколко пъти го взима на тогавашния "Народна армия". "Червените" и "Сливен" тогава са отбори на войската и трансферът не е проблем.

"ЦСКА ме искаха и на два-три пъти отивах, взимах им по 10 000 лева под тезгяха и се връщах. Бях в ЦСКА през 1976 г., когато Тулата Ковачев беше треньор, лека му пръст. После ми стана треньор в "Сливен". Можех да остана в ЦСКА, но щяха да ме оставят на пейката, защото тогава в защитата им бяха Димитър Пенев и Божил Колев, които бяха титуляри, нямаше да ме пуснат. Пък бях национал заедно с Кирил Ивков бяхме двойка, Боре Ангелов беше третият стълб в защитата. Щях да си изгубя мястото в първия отбор. Затова придумвах генералите в Сливен да издействат да се върна в "Сливен" и те се разбраха с генералите в София", връща се в славните си времена Арабов.

Иначе софийският отбор, на който симпатизира Кольо Арабов, е "Славия". "Като изключим "Сливен", столичният отбор, който ме е спечелил за привърженик, е "Славия". И то само заради Сашо Шаламанов. Такъв защитник в българския футбол не е имало и няма да има. А е и чудесен човек, добър приятел, много скромен", възхищава се на идола си Майстора.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама