Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/9112104 www.bgdnes.bg

Надал изпочупи куп рекорди

Сто победи на Откритото първенство на Франция. 13-а титла. 26:0 сета в надпреварата.

Това са само част от рекордите, които Рафаел Надал подобри след триумфа си на "Ролан Гарос". На финала Матадора от Майорка победи безапелационно с 6:0, 6:2, 7:5 световния номер едно Новак Джокович. На сърбина му бяха нужни 54 минути, за да спечели гейм на "Филип Шатрие".

"В Австралия (б.а. - миналата година) той ме разби. Днес беше моят ред. Играх на най-високото си ниво точно когато трябваше. Колкото и да ме виждате да изпълнявам ритуали на корта, нямам проблем с числото тринадесет. Възхитен съм от него", заяви Надал.

Реклама

След успеха в Париж Надал единствен в историята има 13 титли от даден турнир. Досега той делеше върха с Мартина Навратилова, която е печелила надпреварата в Чикаго 12 пъти между 1978 и 1992 година.

В същото време левичарят вече има 20 титли от Големия шлем. Така той се изравни с рекордьора Роджър Федерер на върха по този показател. Швейцарецът бе №1 по призове повече от 11 години - от победата си на "Уимбълдън" през 2009-а. Тогава той счупи рекорда на Пийт Сампрас от 14 титли.

Победата над Ноле беше под №100 за Надал на кортовете в Париж от 102 мача. Двете загуби са от Робин Содърлинг през 2009 г. и Джокович през 2015 г. Нито един състезател - мъж или жена, не е постигнал 100 успеха на сингъл на "Ролан Гарос". Стигали са трицифрени победи на останалите три Големи шлема, но никога на Откритото първенство на Франция.

Испанецът е първият човек в "оупън ерата", който четири пъти взима титлата без загубен сет. Така той подобри рекорда на Бьорн Борг, който е с три.

Единственият, спечелил 16 поредни полуфинала на един турнир от Големия шлем и 13 двубоя за титлата на същата надпревара. В срещите за титлата никога не е бил принуждаван да играе пети сет.
Това е шестият трофей от Големия шлем за Надал, след като навърши 30 години - най-много сред мъжете. Джокович има пет, докато Федерер, Род Лейвър и Кен Розуол са спечелили по четири. Освен това испанецът стана първият играч в "Оупън ерата", който печели титла от Големия шлем 15 години след първия си мейджър триумф - "Ролан Гарос 2005".

Успехът над Джокович бе 21-ва победа на Надал над номер 1 в света. Рекорд при мъжете и жените.

Реклама

"Бих искал да завърша кариерата си като играча с най-много трофеи от Големия шлем - сподели испанецът по повод изравняването на Федерер. - Няма съмнение в това. Но от друга страна, казвам: "Добре, трябва да го направя по моя начин". Няма да мисля за това през цялото време. Новак взима един, Роджър печели друг от големите турнири. Не може да бъдете винаги нещастни, защото съседите ви имат по-голяма къща от вас, или по-голяма лодка, или имат по-добър телефон. Трябва да живееш живота си. Това е, което правя през цялата си кариера. Просто се опитвам да вървя по моя път, давам всичко от себе си всеки ден."

Титлата на "Ролан Гарос" развълнува изключително много чичото на Надал - Тони, който е неговият първи треньор. Под ръководството му Рафа постигна редица успехи. От няколко години той не пътува с племенника си, а ръководи неговата тенис академия. Вместо него треньор на Надал сега е Карлос Моя.

Тони се разплака от вълнение след успеха на Рафаел.

"Това е нещо невероятно", сподели през сълзи иначе сдържаният чичо на Надал пред испанските медии.

Федерер: Велико постижение

Роджър Федерер не пропусна да поздрави Рафаел Надал след триумфа му в Париж.

"Винаги съм изпитвал огромно уважение към моя приятел Рафа като човек и като шампион - обяви швейцарецът. - Като най-големия ми съперник от много години вярвам, че двамата сме се подтиквали взаимно, за да станем по-добри играчи. Затова за мен е истинска чест да го поздравя за 20-ата му титла от Големия шлем. Особено невероятно е това, че той спечели "Ролан Гарос" за невероятния 13-и път, което е едно от най-великите постижения в спорта. Искам също така да поздравя неговия екип, защото никой не може да направи това сам. Надявам се 20 да е още една стъпка към продължаването на пътешествието и за двама ни. Добре свършена работа, Рафа. Заслужаваш го."

Надал остана трогнат от жеста на Федерер.

"Не съм видял съобщенията, но благодаря на Роджър за думите му. Всички знаят, че имаме много добра връзка. Той е щастлив, когато печеля,, и аз съм щастлив, когато той го прави. Означава много за мен, че се разбираме, защото с него имаме велико съперничество от дълго време насам", заяви Надал.

Йелена: Какъв подвиг!

Съпругата на Новак Джокович - Йелена, изпрати емоционален поздрав на Рафаел Надал след успеха му. Половинката на Ноле изгледа загубата на мъжа си от трибуните на "Филип Шатрие".

"Любов и уважение към прекрасното семейство Надал. Какъв невероятен подвиг! Поздравления за семейството на Рафа Надал, неговия екип и всички фенове на шампиона на "Ролан Гарос", написа Йелена в социалните мрежи.

Самият Джокович обяви, че е загубил от най-добрия.

"Големи поздравления за Рафа. Това, което правиш на този корт, е невероятно. Пак ни показа защо си Краля на клея, аз го изпитвам на гърба си за пореден път. Не съм доволен от начина, по който играх, но бях надигран от по-добрия", заяви Ноле.

Куп световни спортни звезди и легенди се поклониха пред успеха на Надал. Сред тях личат имената на Крис Евърт, Габриела Сабатини, Серхио Рамос, Пау Гасол, Гарбине Мугуруса, Алехандро Валверде, Карлос Сайнц, Фернандо Алонсо и др.

Реклама
Реклама
Реклама