Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/14544785 www.bgdnes.bg

Vineyards Selection Тенево е определено за най-доброто червено вино в света advertorial icon

Производителят „Вила Ямбол“ спечели най-много отличия за България на престижния конкурс Mondial de Bruxelles

За първи път най-доброто червено вино в света идва от България. То бе определено по време на 30-ото издание на най-престижния винен форум Mondial de Bruxelles, който тази година се проведе в Хърватия. На него от всички дегустирани вина именно българското Vineyards Selection Тенево, произведено от „Вила Ямбол“, получи най-висока оценка и титлата Revelation Red Wine. Това се случва

за първи път в историята на конкурса.

73 български вина взеха участие в тазгодишното състезание. От тях 27 получиха медал, което означава почти 37% наградени и надминава средния успех в състезанието от 25-28%. Този резултат подчертава изключителното качество на родните напитки.

Освен  с 13 златни и 11 сребърни медала България бе отличена с три Големи златни медала, сред които и Vineyards Selection Тенево. Тези награди се  връчват само на 1% от вината в Concours Mondial de Bruxelles. Всички напитки с такова отличие преминават през повторна дегустация, за да се отсее наистина най-доброто.

Само пробите на червени вина тази година бяха 4836, а общо изпратените - над 7500 от стотици изби от целия свят. По брой отличия регионът на Бордо е първенец с над 250.

Пътуващият конкурс всяка година се провежда на различно място. Тази година дегустатори и световни винени експерти от 45 държави се събраха в Пореч, Хърватия, в средата на май. Догодина конкурсът се мести в Мексико.

Най-доброто червено вино Vineyards Selection се произвежда от селектирани лозови масиви  на „Вила Ямбол“ в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо, реколта 2017.

Идеята за уникално вино,

което демонстрира безапелационно качеството на българския тероар, се ражда още преди 15 години и екипът на „Вила Ямбол“, воден от Красимир Аврамов, полага постоянни усилия в тази посока.

„Това не е просто резултат от упорит труд и много усилия, това вино е

една сбъдната мечта.

Още със засаждането на лозята в тези микрорайони си поставихме за цел да създадем уникални вина, които да демонстрират силата на тероара и какъв потенциал може да разкрие в класически френски сортове у нас“, коментираха от „Вила Ямбол“.

Избата е добре позната и лидер на пазара. Управлява близо 10 000 дка лозови масиви, в нея се произвежда и първата мускатова ракия – „Стралджанска“. Производителят може да се похвали и със собствена работилница за бъчви.

Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени

според „Розата на ветровете“.

Това е компас, който определя интензитета на въздушните течения, посоката и силата им.

Гроздоберът започва в средата на август и продължава до средата на октомври, гроздето се бере ръчно. Процесът на винификация протича в специални малки съдове - микроферментатори и открити каци за ферментация. 65% от виното е отлежавало 16 месеца във френски бъчви.

Серията Vineyards Selection

включва три червени, едно бяло, едно розе и две естествено пенливи вина.

По брой медали в Mondial de Bruxelles, „Вила Ямбол“ има най-много – осем за бели, розе и червени вина, като сесията на конкурса за розе вина се проведе по-рано тази година. Там производителят записа златен медал за розето в серията Kabile, кръстено на античния тракийски град Кабилеи Vineyards Selection Розе.

Със злато са отличени още Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира.

Сребро спечели Vineyards Selection Трояново от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Реклама
Реклама
Реклама