Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/17642530 www.bgdnes.bg

Дипломатически усилия цяла нощ, за да се предотврати нова война

Лидерите на световните сили и дипломати от всички държави преговаряха през изминалата нощ, за да спрат война Иран - Израел.

Свикано беше спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То се наложи заради атаката на Иран срещу Израел с дронове и ракети през миналата нощ, която бе отговор на предполагаемия израелски удар срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април. При нападението бяха убити висши командващи в Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР).

Реклама

На спешното заседание генералният секретар на Организацията на обединените нации Антониу Гутериш заяви, че Близкият изток е на ръба и че актовете на отмъщение с употребата на сила са забранени от международното право, предаде Ройтерс.

"Близкият изток е на ръба. Хората в региона са изправени пред реалната заплаха от опустошителен пълномащабен конфликт. Сега е моментът тази заплаха да се обезвреди и напрежението да деескалира - момент да бъде проявена максимална сдържаност", заяви Гутериш в Ню Йорк.

Той напомни на страните членки на ООН, че е забранена като цяло употребата на сила срещу териториалната цялост и политическата независимост на която и да е държава.

"Трябва да се подели отговорността за незабавното прекратяване на огъня в ивицата Газа, за безусловното освобождаване на заложниците и за безпрепятствената доставка на хуманитарна помощ", заяви още Гутериш.

Постоянният представител на Иран при ООН Амир Сайед Иравани декларира, че страната му "ще отговори пропорциално" на всяка военна операция на САЩ срещу нея, предаде Ройтерс.

Иравани каза, че нападението на Техеран срещу Израел в нощта срещу 14 април е било "необходимо и пропорционално". Той поясни, че макар и Иран да не търси ескалация на конфликта и да няма намерение да се ангажира с противопоставяне срещу САЩ, в същото време потвърждава правото си на самоотбрана.

Реклама

"Ако САЩ започнат военни операции срещу Иран и неговите граждани и съответно застрашат националната ни сигурност и интереси, то Иран ще използва присъщото си право да отговори пропорционално", заяви Иравани в ООН.

Постоянният представител на Израел в Организацията на обединените нации Гилад Ердан обвини Иран в нарушаване на международното право по време на заседанието на Съвета за сигурност и пусна на таблета си видео, което показва как израелските сили прехващат ирански дрон над джамията "Ал Акса" в Йерусалим, която е свещено място за мюсюлманите, информира Ройтерс.

"Ето, може да го видите", е казал Ердан, като е размахал таблета по посока на иранския представител. Израелецът е призовал Съвета за сигурност да осъди Иран, да върне санкциите и да обяви иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) за терористична организация.

"Забавянето на алармата за събуждане вече не е вариант. Единственият вариант е да се осъди Иран и да се използват всички средства, необходими да се накара Техеран да плати цената на ужасяващите си престъпления", заяви Ердан пред Съвета за сигурност, който бе свикан по негово искане, посочва Ройтерс.

САЩ

Съветът за сигурност на ООН е задължен да не оставя действията на Иран без отговор, заяви на спешното заседание в Ню Йорк заместник постоянният представител на САЩ при ООН Робърт Ууд, предаде Ройтерс.

"Иран ще бъде държан отговорен, ако държавата или подкрепяни от нея въоръжени групировки предприемат действия срещу САЩ или осъществят нови нападения срещу Израел. В близките дни САЩ ще проучат възможността за допълнителни мерки, с които да се потърси отговорност от Иран. Съветът за сигурност трябва категорично да осъди иранските агресивни действия и да призове Техеран и неговите съюзници да прекратят атаките си", добави Ууд.

Държавният секретар на САЩ Антъни е провел вчера телефонни разговори след иранското нападение с ракети и дронове срещу Израел в нощта срещу 14 април с външните министри на четири страни, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на Държавния департамент на САЩ.

От Вашингтон уточняват, че Блинкън е разговарял с колегите си от Йордания (Айман ас Сафади), Саудитска Арабия (принц Файсал бин Фархан бин Абдула), Египет (Самех Шукри) и Турция (Хакан Фидан). Пред всеки един от тях американският държавен секретар е засвидетелствал, че САЩ не търсят покачване на напрежението в Близкия изток, като в същото време ще продължат да подкрепят Израел в неговата отбрана.

Специално с египетския външен министър Шукри Блинкън е разговарял и за нуждата от увеличаване на хуманитарната помощ за палестинците в ивицата Газа, за защитата на цивилното население там и за нуждата от незабавно прекратяване на огъня в конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас", което да доведе до освобождаването на държаните от ислямистите израелски заложници.

Американските сили, подпомогнати от ексадрени миноносци от състава на армията, ръководен от Европейското командване на САЩ, са унищожили онзиден и вчера над 80 еднопосочни щурмови дрона и поне 6 балистични ракети, насочени срещу Израел от териториите на Иран и Йемен, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение от днес на Централното командване на въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ).

Сред поразените цели са балистична ракета, намираща се все още на своята мобилна система за изстрелване, и седем безпилотни летателни апарата. Те са били унищожени на земята, преди изпращането им по посока на Израел от територия в Йемен, контролирана от местните бунтовници хуси, са написали от СЕНТКОМ в социалната платформа "Екс".

В нощта на събота срещу неделя Иран атакува израелската територия с над 300 дрона и ракети в отговор на предполагаемия израелски удар срещу иранското консулство в сирийската столица Дамаск на 1 април, който причини смъртта на висши командири от иранския Корпус на гвардейците на Ислямската революция, припомня Ройтерс.

"СЕНТКОМ остава на линия в подкрепата си за Израел в защитата срещу тези опасни действия на Иран. Ще продължим да работим съвместно с нашите регионални партньори, за да засилим местната сигурност", обяви армията на САЩ.

Великобритания

Великобритания ще продължи да помага за сигурността на Израел, заяви британската постоянна представителка в ООН Барбара Удуърд, предаде Ройтерс. Това се отнася и за регионалните британски партньори Йордания и Ирак, добави тя.

"Обединеното кралство действа по спешност заедно с международната общност за стабилизиране на ситуацията (в Близкия изток), за да не се стигне до ескалация на напрежението", заяви Удуърд в Ню Йорк на спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Египет

Министърът на външните работи на Египет е разговарял по телефона с колегите си от Иран - Хосейн Амир Абдолахиан, и Израел - Израел Кац, като е изразил мнение за нуждата от сдържаност. Шукри е призовал двамата "страните им да упражнят максимален самоконтрол и да се въздържат от провокации, които биха покачили напрежението и нестабилността в региона", се казва в изявлението на египетското външно министерство.

В него се допълва, че Египет е готов да увеличи усилията си за справяне с настоящата криза, "която взима опасен развой, съвпадайки с кризата в ивицата Газа, и създава допълнително напрежение в горещите точки от региона".

Йордания

Министър-председателят на Йордания Бишер ал Хасауне заяви, че разрастване на конфликта в Близкия изток би повело региона по "опасни пътища", предаде Ройтерс.

На заседание на кабинета си премиерът заяви, че въоръжените сили на страната ще се противопоставят на всеки опит на която и да е страна да застраши сигурността на кралството.

"Необходимо е всички страни да действат отговорно и да приложат в най-голяма степен самоконтрол... и да не бъдат въвлечени в ескалация на конфликта, която - без съмнение - може да има опасни последствия", заяви Ал Хасауне, цитиран от Ройтерс.

"Йорданската армия ще отговори на всичко, което постави под заплаха националната сигурност и свещената неприкосновеност на нашата територия и на въздушното ни пространство, и то с всички налични средства", добави премиерът.

Йорданският крал Абдула Втори заяви в телефонен разговор с американския президент Джо Байдън, че всяка нова ескалация от страна на Израел ще доведе до разрастване на конфликта в региона, а неговата страна не иска да става "арена на регионална война", съобщиха по-рано йорданските държавни медии.

Саудитска Арабия

Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман е имал телефонен разговор с министър-председателя на Ирак Мохамед Шияс ас Судани, предаде Ройтерс.

Агенцията уточни, че двамата са обсъдили възможните начини да се предпази Близкият изток от бъдещо разширяване на настоящия конфликт и какви усилия да се положат, за да се намалят опасностите от ескалация на напрежението.

Ройтерс се позова за информацията на иракски държавни медии. Принц Мохамед бин Салман е и министър-председател на Саудитска Арабия.

Русия

Руският външен министър Сергей Лавров и иранският му колега Хосейн Амир Абдолахиан заявиха в телефонен разговор, че ескалация на ситуацията и нови провокативни действия може да засилят напрежението в Близкия изток, предаде Ройтерс, като се позова на руското външно министерство.

"Както беше отбелязано, допълнителна ескалация на ситуацията в региона и нови опасни провокативни действия могат да доведат до увеличаване на напрежението в Близкия изток. Предотвратяването на подобни сценарии и премахването на първопричините за тях трябва да стане предмет на специално, приоритетно внимание от страна на Съвета за сигурност на ООН", се казва в съобщение на министерството, цитирано от ТАСС.

Ведомството отбелязва, че в разговора двете страни са потвърдили позициите си в подкрепа на незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, на решаване на най-острите хуманитарни проблеми и създаване на трайни условия за преки преговори в съответствие с резолюциите на ООН за решаване на палестинско-израелския конфликт чрез създаването на две държави.

В съобщението на министерството се посочва също, че Абдолахиан е информирал Лавров за мерките, взети от Техеран "в отговор на извършения на 1 април израелския въздушен удар по консулския отдел на иранското посолство в Дамаск, в резултат на който загинаха ирански служители".

Очаквайте подробности.

Реклама
Реклама
Реклама