Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/18071257 www.bgdnes.bg

Българин прави фабрика за лекарства в Космоса

Българинът Делян Аспарухов е създателят на първата фабрика за лекарства в Космоса.

Основаната от Аспарухов компания "Варда", в партньорство с Уил Бруней, инженер от "Спейс Екс" (SpaceX) доказа, че в Космоса могат да се произвеждат по-съвършени лекарства - заради почти нулевата гравитация, пише изданието "БГ Войс", цитирано от БТА.

„Варда" е първата частна компания, която реализира производство в орбита, като създава космически минифабрики. А също е едва третата в историята на космическите полети, върнала невредим на земята космически кораб от орбита.

Реклама

На 21 февруари спускаемата капсула W-1 каца в пустинята в северната част на щата Юта, САЩ, след около 8 месеца в орбита. Тя носи лекарството Ритонавир, произведено в космоса, в минифабриката на "Варда", изстреляна в орбита на 12 юни 2023 г., в една от ракетите на SpaceX на Илон Мъск. Антивирусното лекарство Ритонавир се прилага за лечение на ХИВ и хепапит С.

"През 1994 г. медицинските власти решават да свалят ритонавир от пазара, заради несъвършената структура на кристалните му стени. Произведено в условия на микрогравитация в космоса, то е без дефекти", каза пред "БГ Войс" Делян Аспарухов.

"Доказахме, че ако през 1994 г. я имаше нашата космическа фабрика, това с Ритонавир нямаше да се случи", коментира той.

Аспарухов добавя, че осем месеца наред лети непрекъснато от Флорида, където живее, до Юта, където е планирано да кацне капсулата с парашут:

"Борих се с бюрокрацията на Федералната авиационна администрация (FАА) и американските Военновъздушни сили, под чието командване са тези зони край Солт Лейк Сити, Юта, за разрешение капсулата да кацне там."

На 14 години Делян Аспарухов създава софтуер, който променя статистическите модели в компанията, в която работи баща му. Още ненавършил 20 години, се включва в програмата "20 под 20" на Питър Тийл, създателя на онлайн разплащателната система "Пей Пал" (Pay Pal).

Реклама

Младият предприемач инвестира в различни компании, докато става на 25 години и в него не се загнездва мисълта, че е време космическото пространство да се използва с индустриални цели.

През 2020-а, по време на пандемията, няколко месеца той прекарва в безцелна игра на видеоигри, докато в един момент не си казва, че "точно сега е времето".

Създава компанията "Варда", като привлича за партньор Уил Бруней - инженер на SpaceX, работил 5 години там.

В момента полученият в космоса Ритонавир е даден за изследване във Федералната администрация по лекарствата на САЩ, за да получи фармацевтичната компания разрешение за производство.

"Това с Ритонавир беше само експеримент", казва още Делян Аспарухов и добавя: "Истинското производство на лекарства в космоса започва от следващите 2 мисии през юли и ноември тази година."

Четете още

Безос отново праща туристи в Космоса

Безос отново праща туристи в Космоса

(Видео) Шакира изстрелва ракета в Космоса

(Видео) Шакира изстрелва ракета в Космоса

Реклама
Реклама
Реклама