Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/18170427 www.bgdnes.bg

Изкуствен интелект помага на болни котки в Япония

Собствениците на котки в Япония вече масово се осланят на приложение за смартфони, управлявано от изкуствен интелект, което определя дали котката изпитва болка, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от БТА. Това намалява силно догадките дали е належащо да се предприеме стресиращото за домашния любимец пътуване до ветеринарния лекар.

В Япония домашните любимци имат изключителна роля поради застаряващото население и намаляващата раждаемост. Японската асоциация за храни за домашни любимци изчислява, че през миналата година в страната е имало почти 16 милиона домашни котки и кучета, което е повече от броя на децата под 15 години.

Реклама

Технологичен стартъп и изследователи от Университета Нихон разработват приложението, като го обучават посредством 6 000 снимки на котки. Приложението за смартфон, базирано на изкуствен интелект, вече е използвано от над 230 000 клиенти от пускането му на пазара миналата година.

Разработчиците твърдят, че точността му е над 95%, и очакват тази степен да се подобри, когато изкуственият интелект се обучава върху повече котешки лица.

Професорът от Университета Нихон Казуя Едамура обяснява, че опитни ветеринари като него могат да определят до известна степен дали едно животно изпитва болка или не, но това е доста по-трудна задача за собствениците.

"Нашите статистически данни показват, че повече от 70% от възрастните котки имат артрит и болки, но само 2% от тях действително отиват в болница", казва Едамура и добавя: "Така че вместо окончателна диагноза ние използваме приложението като инструмент, за да информираме собствениците дали ситуацията е нормална или не, за да могат те да предприемат здравни мерки".

Четете още

Александър Хайтов подарява 10 котарака

Александър Хайтов подарява 10 котарака

(ВИДЕО) Черна котка играе главната роля в оперен спектакъл

(ВИДЕО) Черна котка играе главната роля в оперен спектакъл

Котки чиновнички и лисици ученички

Котки чиновнички и лисици ученички

Приложение намира изгубен домашен любимец

Приложение намира изгубен домашен любимец

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама