Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/18335958 www.bgdnes.bg

Лепят човешка кожа върху РОБОТ!

Японското чудо не само улеснява живота, но има и важен принос в науката

Робот със залепено човешко лице от човешка кожа изобретяват японски учени.

Научното списание "Сел Рипортс Физикъл Сайънс" пише, че новото изобретение е първата в света машина с клетки от хомосапиенс. Именно затова то е революционно не само за роботиката, а и за клетъчната биология. Страната на изгряващото слънце още от 90-те години насам създава все по-революционни хуманоиди, успешно съчетава клетките на човешкия механизъм с напълно механичните компоненти. Светилата в науката от Токийския университет се трудят с години, за да ги съвместят. Резултатът е, че новият робот може да мимикира, да се усмихва и да плаче като истински човек, но без сълзи. Благодарение на вездесъщия изкуствен интелект машината ще може да изпълнява не само физически, а и умствени задачи.

По-значими от самия робот с кожа са проблемите и решенията, с които екипът се среща в процеса на разработката. Кожата върху робота е отгледана от клетки в лабораторни условия. Процедурата включва поставяне на разрез от епителни клетки в оптимални условия. Така те се саморазмножават и образуват тъкани. В аналогични условия се отглежда и изкуствено месо. Синтезирано от клетки, то би трябвало в бъдеще да покрие дефицита от естествено месо и да нахрани планетата. По подобен начин изкуствената кожа може да бъде пригодена за присаждане при изгаряния. Човешкият организъм не е робот и са необходими още много усилия за "доизкусуряване" на изкуствения епител.

Интересен момент е съединяването на лабораторната кожа с металните механизми на робота. Учените търсят как епителът да не изсъхне и да остане еластичен. Клетъчните биолози се вдъхновяват от човешкия организъм - "мажат" много колаген и поставят изкуствената кожа отгоре. Те са категорични, че тя може да издържи с години и няма да се отлепи или повреди при движенията на робота.

Четете още

Робот плеви на нивата

Робот плеви на нивата

Робот се учи да ходи по Луната

Робот се учи да ходи по Луната

(Видео) Перверзник! Арабски хуманоиден робот опипва репортерка

(Видео) Перверзник! Арабски хуманоиден робот опипва репортерка

Емануела стана Робокоп

Емануела стана Робокоп

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама