Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/19075160 www.bgdnes.bg

Изкуственият интелект ще погуби човечеството, предупреждават последните нобелисти по физика

"Изкуственият интелект е опасен за човечеството. Той ще стане по-умен от нас и в крайна сметка, че започне да ни контролира."

Това предупреждение идва не от кого да е, а от Джефри Хинтън и Джон Хопфийлд, които във вторник спечелиха Нобелова награда за физика, предава БТА. Изненадващото е, че те взеlа приза за работа в областта на машинното обучение, решаващо за развитието на изкуствения интелект (ИИ).

Реклама

Хинтън и Хопфийлд, наричани "пионери на изкуствения интелект", провеждат изследвания в областта на изкуствените невронни мрежи от 80-те години на миналия век, проправяйки пътя към обещанието за ИИ - технологична революция, която макар и сравнявана с индустриалната, предизвиква безпокойство дори сред своите вдъхновители.

"Опасявам се, че цялостната последица от всичко това ще бъдат системи, които са по-умни от нас и в крайна сметка ще поемат контрола", каза 76-годишният Джефри Хинтън пред пресата след обявяването на резултатите.

Изследователят и професор в университета на Торонто в Канада е смятан за един от бащите-основатели на изкуствения интелект. Хинтън обяви напускането си от "Гугъл" през май 2023 г., за да може да предупреждава за опасностите, които крие ИИ.

През март 2023 г. на въпрос на американски телевизионен канал за "рисковете изкуственият интелект да унищожи човечеството" той отговори, че "това не е немислимо".

Благодарение на работата на двамата лауреати човечеството вече разполага с нов инструмент в инструментариума си, "който можем да изберем да използваме за добри цели", допълни тя.

"Машинното обучение има огромни ползи, но бързото му развитие породи и опасения за нашето бъдеще", каза още Монс.

Четете още

Изкуствен интелект ще пази банките

Изкуствен интелект ще пази банките

Синът на шефа на тамплиерите е спец по изкуствен интелект

Синът на шефа на тамплиерите е спец по изкуствен интелект

Не е шега! Изкуствен Шерлок Хоумс ще лови бандити в Англия

Не е шега! Изкуствен Шерлок Хоумс ще лови бандити в Англия

Кучето робот Рошко става следовател

Кучето робот Рошко става следовател

Реклама
Реклама
Реклама