Реклама
https://m.bgdnes.bg/svyat/article/19089715 www.bgdnes.bg

НАТО започва ядрени учения

НАТО ще даде в понеделник начало на ежегодните си ядрени учения, заяви днес генералният секретар на алианса Марк Рюте.

Изтребители Ф-35А и бомбардировачи Б-52 ще са част от близо 60 летателни апарата от 14 държави, които ще участват в ученията, предаде БТА.

Реклама

„В един несигурен свят е жизненоважно да тестваме отбраната и да я засилим, така че противниците ни да знаят, че НАТО е в готовност, че има способността да реагира на всяка заплаха", заяви Рюте в Лондон след среща с британския премиер Киър Стармър и украинския президент Володимир Зеленски.

„В частност ученията ще се фокусират върху Великобритания, Северно море, но също ѝ върху Белгия и Нидерландия", допълни той.

По време на маневрите, които ще продължат две седмици, няма да се използват реални оръжия, но около 2000 военни ще симулират мисии, при които бойни самолети ще пренасят американски ядрени глави, казаха служители на НАТО.

След руската пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Путин на няколко пъти предупреди Запада за потенциални ядрени последици. Миналия месец той обяви, че страната му може да използва ядрено оръжие, ако бъде атакувана с конвенционални ракети и че Русия ще приеме за общо всяко нападение срещу нея, подкрепено от ядрена сила.

Служителите от НАТО подчертаха, че ученията не са отговор на скорошните изявления от Москва и че ученията се провеждат всяка година вече повече от едно десетилетие.

„Не правим постоянни промени според това дали нещо е казано или не в точно определен ден", заяви Ангъс Лапсли, помощник-генерален секретар на НАТО по отбранителната политика и планирането. Той допълни, че такива учения са важни за демонстрация на ядрените способности на НАТО и за възпирането на атаки.

„Искаме да възпираме всеки противник и Русия по принцип по няколко различни начина, включително с конвенционални средства. Но те винаги са били подчертавани с ядреното възпиране", заяви Лапсли пред репортери в централата на НАТО в Брюксел. Той допълни, че в момента алиансът е сериозно фокусиран върху това ядреното му възпиране да бъде надеждно и сигурно.

Четете още

"Галъп": Българите искат ЕС и НАТО, не Русия

"Галъп": Българите искат ЕС и НАТО, не Русия

Карин Околие прекара цял ден в НАТО

Карин Околие прекара цял ден в НАТО

Първата българка, служила в НАТО, се научила да пише като Леонардо

Първата българка, служила в НАТО, се научила да пише като Леонардо

ФОТОСПОМЕНИ! България влиза в НАТО с трабанта на Паси

ФОТОСПОМЕНИ! България влиза в НАТО с трабанта на Паси

Реклама
Реклама
Реклама