Реклама
https://m.bgdnes.bg/video/article/10923433 www.bgdnes.bg

Хит на Таркан разтърси Турция, подозират, че е срещу Ердоган

В клипа той е хакер

”Геч чек“ (Gec cek) - най-новият хит на турската звезда Таркан, се оказа най-коментираното събитие тези дни в южната ни съседка.

Хитът счупи всички досегашни рекорди по гледаемост - на 17 февруари е бил гледан от над 7 млн. , с което се нареди на второ място в света, от 5.9 млн. души в Инстаграм и над 9 млн. души в Туитър. Броят на публикуваните туитове в Турция надхвърля 240 хиляди само за един ден.

Реклама

Всъщност с новия си хит популярният поп-музика певец Таркан (чието пълно име е Таркан Теветоглу), на когото принадлежат такива култови парчета като “Шъкъдъм” и “Дуду”, се завърна в света на шоубизнеса след близо петгодишно отсъствие, пише БТА. Последният си албум той бе издал през 2017 г.

През това време Таркан се ожени и със съпругата му Пънар се установиха да живеят в Германия. През 2018 г. станаха щастливи майка и баща на момиченце, което кръстиха Лия.

С новия си хит “Геч чек” Таркан се "завърна като фурия" и разтърси Турция, като по всички личи, че отзивите дълго време ще продължат. В Ютюб певецът сподели, че е написал песента си в период на депресия, обхванала го под влияние на пандемията, заради притеснителните събития по света и унищожаването на природата.

"Всичко това рефлектира негативно върху мен, чувствах се безнадеждно - казва той. - И точно в този момент в сърцето и ума ми се оформи мисълта, че всичко това може да е преходно, че ще отмине, разбира се, както и че надеждата отново ще стопля душата. Казах си, че трябва да напиша жизнерадостна песен, която ще дойде добре на всички ни в тези трудни времена, която може би ще ни утешава, ще създава настроение, надежда. Надявам се, че песента ще предизвика усмивка на лицето ви, което ще е добре дошло”.

Заглавието “Геч чек” е жаргонен вариант на израза ще “премине/ще отмине” и е много популярен, което е сигнал, че е адресиран към различните слоеве от обществото.

В същото време хитът предизвика и спорове, в които преобладава политическият акцент.

Реклама

В текста към припева "Както дойде, така и ще си отиде, понеже всичко си има край, разбира се, и това тегло ще свърши, остави ни най-сетне на мира" симпатизантите на Ердоган съзряха вид критично послание към властта.

Лидерката на опозиционната "Добра партия" Мерал Акшенер и много опозиционни депутати споделиха песента в личните си акаунти в социалните медии. Редица хора споделят в социалните медии, че макар песента да е посветена на пандемията, в текста има и други намеци (социални).

“Таркан се превърна в човек, изразяващ чувствата на милиони хора”, пишат те.

Музиковедът Махмут Чънар от “Газете Дувар” определи новата песен на Таркан като “протестен поп”.

Текстът на песента кара всеки, който я слуша, да търси смисъл и другаде, не само в зловещия COVID-19. Не е лесно да обединиш коронавируса със стилна песен, която импонира и на чувствата на хората, натоварени от трудностите на икономическата криза, която е резултат от политиката на сегашното правителство. Но това е, което прави от един изпълнител звезда; да, това е Таркан, написа той.

В клипа към песента “Геч чек”, режисиран от Ирфан Йълдъръм, Таркан изпълнява ролята на хакер, чийто лик е изобразен на билбордове в Истанбул и на екраните на електронните устройства на хората. В клипа са включени хора от различни слоеве на обществото - работещи в домовете си заради пандемията, ученици, които са на дистанционно обучение, здравни работници, шофьори и пътници в градския транспорт, охранители и други.

Интересен момент е, че Таркан е показан и в мета вселената на едно дете, което е с очила за виртуална реалност.

Клипът е бил заснет в продължение на четири дни в Истанбул в около 20 различни локации, с около 30 изпълнители и от екип от 60 души.

В част от текста на песента се казва: "Не ни ли набутва винаги в ъгъла? Не ни ли удари и преди това в гърба? Кой поред е този удар, не ни е за пръв път. Паднахме, да, ама не се ли изправихме? Не сме ли предизвиквали живота винаги? Ти не се безпокой, какво ли не преодоляхме".

Реклама
Реклама
Реклама