Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/14485609 www.bgdnes.bg

Топ 5 на най-лечебните гъби в света

Топ 5 най-лечебни гъби в света

Медицинските гъби традиционно се използват за защита срещу инфекциозни заболявания и различни видове рак. Тези гъби имат дълга история на употреба за поддържане на здравето, особено в ранните китайски и японски култури Ето кой са десетте най-използвани лечебни гъби в медицината.

На първо място е гъбата Чага. Чага се среща в студен климат и изглежда като голяма черна маса, растяща отстрани на дърво. Руските и източноевропейските култури я използват в народната медицина заради нейните свойства за повишаване на имунитета. Няколко съединения, открити в гъбите Чага, могат да доведат до техните полезни ефекти, включително антиоксидантни полифеноли, както и бетулин и бетулинова киселина, които се свързват с противоракови ефекти. 

Реклама

На втора позиция е гъбата Рейши, която има лъскав червен вид. Рейши процъфтява върху повечето твърди дървета и овощни дървета. Тази гъбка е чудесна за подпомагане на съня и релаксацията, без да създава сънливост. Използва се от векове в китайската и японската култура за поддържане на общото здраве и благополучие. Рейши има горчив вкус и затова често се смесва с други горчиви съставки като кафе или шоколад. 

Ефектите върху здравето на гъбата рейши може да са резултат от способността й да регулира състава на микробиотата, тъй като полизахаридите, открити в рейши, демонстрират пребиотични ефекти и могат да увеличат броя на полезните бактерии в гостоприемника.

На следващо място е гъбата Пуешка опашка. Пуешката опашка има невероятни здравословни и лечебни свойства. В традиционната медицина гъбите от пуешка опашка се използват терапевтично за гъбични инфекции, рак и синдром на придобита имунна недостатъчност. Експеримент проведен от Висшето медицинско училище в Киото, Япония, установява, че тази гъба в комбинация с химиотерапия увеличава процента на преживяемост на пациентите при лечение на рак на стомаха. 

На четвъртата позицията е известната в японската кулинария гъба Шийтаке. Шийтаке е вкусна ядлива гъба, произхождаща от Източна Азия. Тази популярна гъба е може би по-известна със своя вкус, отколкото с ползите си.Сред многобройните си предимства шийтаке е антивирусно, антибактериално средство и има антитуморни свойства. Например, лентинанът, който е глюкан, извлечен от шийтаке, в момента се използва като допълнително средство за лечение на тумори, особено в Китай и Япония.

На последно място, но не и по важност и лечебни свойства е красивата гъба Лъвска грива.
Уникалните свойства и предимства на тази странно изглеждаща гъба включват подпомагане на мозъчната функция и паметта, имунитета и преодоляване на тревожност и депресия. Има също антиоксидантни, противовъзпалителни, противоракови, имуностимулиращи, антидиабетни, антимикробни и антихипергликемични свойства, въпреки че най-честата й употреба е за лечение на невродегенеративни заболявания и когнитивни увреждания.

Четете още

Ето кои са 5-те най-романтични реплики от филми

Ето кои са 5-те най-романтични реплики от филми

Топ 5 места, където да си починем през май

Топ 5 места, където да си починем през май

Реклама
Реклама
Реклама