Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/14512023 www.bgdnes.bg

Може ли ракът да бъде уловен от обикновен кръвен тест? advertorial icon

Може ли един кръвен тест да открие множество карциноми наведнъж и то достатъчно рано, за да ви даде шанс за пълно излекуване?

Досега това беше футуристична визия, но днес учените са открили тест, чрез който наведнъж могат да се диагностицират около 70 вида рак. Това е специфично кръвно изследване за ранно откриване на ракови заболявания при здрави хора, които нямат симптоми или оплаквания. Лекарите считат, че именно в най-ранен стадий ракът е лечим и много по-голям процент и с много по-щадяща терапия. Всички експерти твърдят, че това е обещаваща концепция, която ще завладее бъдещето. Технологията е много сложна, но може да се обясни на популярен език така – раковите клетки, които се намират в кръвта, остават живи дори след като останалите клетки не са. Така те биват изолирани в лабораторни условия и даже може да се определи от кой орган идват. Изследването е познато като „кръвна“ или течна биопсия.

Докато генетични тестове могат да открият дали даден човек е склонен да развие рак, то кръвните откриват реално съществуващ тумор. Той може да бъде много малък и да не дава симптоми, но отделя в кръвта клетки. Учените ги наричат „циркулиращи туморни клетки“ и в зависимост от количеството им в кръвния поток може да се дадат и други характеристики на злокачественото заболяване.

Освен тази така да се каже „профилактична кръвна биопсия за 70 вида рак“ има и друга, която е предназначена за хора с някакви симптоми. Например, ако дама има бучка в гърдата, за която не се знае дали е злокачествена или пък мъж има PSA туморен маркер над нормата.

Засега в България единствената болница, където може да направите тези тестове, е столичната Хил клиник. Ето какво сподели проф. д-р Румен Бенчев относно иновативното изследване:

"Методът Trucheck™ сигнализира, че в тялото се развива злокачествен процес. След като имаме положителен резултат, започват по-задълбочените изследвания. Без да има симптоми, този метод ни насочва къде да търсим тумор, което е много ценно."

Д-р Александър Боцевски, уролог от Хил клиник допълва:

„В урологията този тест е много полезен, защото чрез него можем да диагностицираме рак на простата, пикочен мехур или бъбреци с едно-единствено изследване. За кръвната биопсия се взима само около 20мл венозна кръв. Не се прави никаква предварителна подготовка, няма никаква медицинска инвазивна процедура освен убождане за кръвната проба. Резултатите също излизат доста бързо, отнема едва няколко дни.“

За повече информация: 02 439 3131

Линк: https://kravnabiopsia.bg/truecheck/

Реклама
Реклама
Реклама