Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/14582878 www.bgdnes.bg

10 причини защо авокадото е полезно за здравето и е суперхрана

Макар да е родом от Мексико, днес авокадото е разпространено в районите с по-топъл климат из целия свят. А изключителните хранителни качества на плода на дървото (което, между другото, е от същото семейство, както канелата и камфора) му осигуряват важно място в световната кулинария.

За разлика от повечето плодове, които съдържат основно въглехидрати, авокадото е много богато на здравословни мазнини, а множество изследвания потвърждават, че освен да придава неустоим вкус и текстура към разнообразни вкусни ястия, то има и незаменими ползи за здравето.

Реклама

Вижте и още 10 причини защо авокадото е полезно за здравето, и не пропускайте да го включите в храненето си.

Авокадото е пълно с полезни вещества

Нищо чудно, че авокадото често се включва в категорията на суперхраните – то съдържа богат спектър от полезни вещества, включително 20 различни витамини и минерали.

Сред тях с най-високи количества в 100 г плод са витамин К (26% от препоръчителната дневна доза), фолат (20%), витамин С (17%), калий (14%), витамин В5 (14%), витамин В6 (13%), витамин Е (10%), както и магнезий, манган, мед, цинк, желязо, фосфор, и витамини А, В1, В2 и В3.

Всичко това идва в комбинация с 2 г протеин, 15 г полезни мазнини и 7 г фибри.

Като казахме калий…

Калият е важен минерал за организма, от който много хора не си набавят достатъчно. И макар бананите да се смятат за най-добрия източник, авокадото определно ги бие по точки, тъй като в 100 г има около 4% повече калий.

А според изследванията адекватният прием на калий се свързва с понижаване нивата на кръвното налягане, един от рисковите фактори за сърдечносъдови заболявания и бъбречни увреждания.

Реклама

Да повторим за полезните мазнини

Казахме го, но ще го повторим – малко неща в растителния свят могат да се сравняват с авокадото по количеството мононенаситени мастни киселини, които съдържа.

В по-голямата част те са основно олеична киселина, която намалява възпалителните процеси и оказва ползотворно влияние върху гените, които се свързват с рака.

Плюс това мазнините в авокадото са много устойчиви на окисление в следствие на високи температури, което прави маслото от него една от най-подходящите мазнини за готвене.

…И за също толкова полезните фибри

Фибрите са другото нещо, което получаваме в изобилие с авокадото – в 100 г плод се съдържат общо 7 г фибри, от които 25% разтворими и 75% неразтворими, или общо около 27% от препоръчителната дневна доза.

Ежедневният прием на фибри е важен, защото освен че ни помага да поддържаме теглото в здравословни граници, намаляват нивата на кръвната захар, което е фактор в превенцията на множество заболявания.

Авокадо за по-ниски нива на холестерола и триглицеридите

Сърдечните заболявания са най-често срещаната причина за смърт в съвременния свят, а за повишен риск говорят именно по-високите нива на холестерола и триглицеридите.

Ефектите на авокадото върху тези маркери са изследвани в 8 контролирани научни изследвания, в които хората са разделени на две групи – едните консумират ежедневно авокадо, а другите – не.

Резултатите са доста впечатляващи – нивата на триглицеридите намаляват с 20%, тези на LDL холестерола – с 22%, а нивата на “добрия” HDL холестерол се покачват с 11%.

И като цяло хората, които ядат авокадо, са по-здрави

Едно изследване анализира данните относно хранителните навици и здравето на 17567 участника, и установява, че хората, в чието хранене авокадото присъства редовно, са с по-ниско тегло и индекс на телесната маса, с по-малко затлъстяване в областта на корема, и имат по-малък риск от появата на метаболитен синдром – комплекс от състояния, които са рискови за появата на сърдечни заболявания и диабет тип 2.

Разбира се, няма как да се установи със сигурност дали точно авокадото е било причина за по-доброто здраве на участниците, но не пречи да опитате.

Мазнините в авокадото спомагат за усвояването на други вещества

Полезните вещества, които приемаме с храната, е важно не само да са в адекватни количества, но и да бъдат усвоени добре.

Някои от тях – като витамините А, D, E и К и някои антиоксиданти – са мастноразтворими, тоест трябва да ги приемаме в комбинация с мазнини, за да можем да ги усвоим.

Затова добавеното към салатата авокадо не само ще придаде вкус и кадифена текстура, но и ще увеличи драстично приема на полезните вещества от зеленчуците.

Самото авокадо също е богато на антиоксиданти

А сред тях особено внимание заслужава наличието на антиоксидантите зеаксантин и лутеин, които са незаменими за здравето на очите.

Те са важен фактор в намаляването на риска от катаракта и макулна дегенерация, често срещани заболявания при по-възрастните, които могат да доведат дори до ослепяване.

Авокадото може да помогне на отслабването

Високото съдържание на фибри и малкото количество въглехидрати, които се съдържат в авокадото, са причина ястията, в които се съдържа то да ни държат сити по-дълго време.

По този начин приемаме по-малко храна и съотвено губим килограми в дългосрочен план.

А най-хубавото от всичко?

Авокадото лесно се вписва в най-различни рецепти, че просто няма причина да го пропускате.

От класическото гуакамоле с домати, лук, чесън и лайм, през разнообразни салати, сандвичи, смутита, суши, пица и сосове, до сладкиши – възможностите са разнообразни и винаги вкусни.

Източник: https://farmhopping.com/

Четете още

Билков еликсир за здрава простата и силна ерекция

Билков еликсир за здрава простата и силна ерекция

5 ползи от пиенето на червено вино

5 ползи от пиенето на червено вино

5 предмета, които носят късмет в дома

5 предмета, които носят късмет в дома

Прополисът унищожава гъбичките за седмица

Прополисът унищожава гъбичките за седмица

Реклама
Реклама
Реклама