Реклама
https://m.bgdnes.bg/zdrave/article/17363292 www.bgdnes.bg

Може ли простатата да порасне отново след операция по премахването й? advertorial icon

В старческа възраст увеличената простата е един от основните проблеми при мъжете. Състоянието се характеризира с множество уринарни симптоми, които пречат на нормалното ежедневие и добрия сън. Един от основните въпроси на мъжете, страдащи от увеличена простата е дали хирургичното лечение е окончателно. Допитахме се до един от водещите уролози в страната д-р Александър Боцевски от столичната Хил клиник.

- Д-р Боцевски, какво означава ДПХ (доброкачествена хиперплазия на простатата)?

- Диагнозата ДПХ е често срещана и мъжете е добре да знаят какво се крие зад това съкращение. Простатната жлеза е орган, който с времето има тенденция да хипертрофира. Това означава, че се разрастват подлигавичните и лигавичните жлези на средния дял, при което се развива аденом (доброкачествен тумор). Това образувание натиска областта на вътрешния отвор на пикочния канал, което препятства нормалното уриниране. Много често в практика си наблюдавам увеличена простата в комбинация с камък в простатата – това са образувания от белтък и нуклеинова киселина - амилоидни телца. С възрастта техния брой се увеличава и някои от тях се калцифицират, т.е. втвърдяват се и остават в жлезата под формата на камъчета. Решението много често е единствено оперативно.

- А може ли няколко години след операцията, простатата отново да порасне?

- След операцията за премахване на увеличена простатна жлеза може да се случи отново увеличение на жлезата и то до такива размери, които повторно да налагат хирургична намеса. Съвременните методи за лечение на увеличената простата обаче категорично не допускат такъв сценарий. В Хил клиник работим изключително и само с лазер, като прилагаме метода на лазерната енуклеация. При него се премахва максимално радикално огромната част на простатата, почти до обвивката й.  При процедури като TURP (трансуретрална резекция на простатата) има риск от реоперация, докато при пациенти, които са оперирани с лазер, такъв риск практически не съществува. Лазерната енуклеация гарантирано подобрява симптомите на увеличената простата и връща безпроблемното уриниране. В богатата ни практика (успешно оперирани повече от 7500 души) рецидиви не сме имали. Методът е нервосъхраняващ, т.е. мъжът запазва способността за ерекция. Както обичам да казвам „ако преди операцията си можел, ще можеш и след нея“. Лазерът запазва и континенцията, т.е. пациентите не се изпускат неволно, каквато опасност има при други, по-стари и несъвършени методи. Лазерната енуклеация е безопасна процедура с доказана ефективност в лечението на този здравословен проблем. Нашите пациенти почти веднага се възстановяват и забравят за проблемите с простатата, защото уринират нормално до края на живота си.

- Какво според опитен уролог като Вас е правилното поведение на мъжа над 50?

- Важно е всяка година да се консултира с уролог за най-подходящия метод на лечение, ако вече има сериозни уринарни затруднения. Ако все още няма – ежегодният преглед не отпада, просто трябва да следваш лекарските препоръки за постоянен контрол и поддръжка на здравето на простатата.

Повече информация: https://hillclinic.com/urologiya-prostata/ или 02 439 3131

Реклама
Реклама
Реклама