Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6672267 www.bgdnes.bg

Дирят опасен килър, духнал от присъда

Опасен бандит, избягал от 20-годишна присъда за убийство на бизнесмен, изправи на нокти МВР. Полицията обяви за издирване 51-годишния Румен Георгиев Запрянов от Пазарджик във връзка с извършено от него тежко криминално престъпление.

Веднага плъзнаха предположения, че издирваният крими тип може да е заподозрян за убийствата на данъчния Иво Стаменов или на бизнесмена Петър Христов. Факт е, че заради трагедията в Нови Искър през последните седмици полицията и прокуратурата се активизираха да издирят всички престъпници, които са избягали, за да не търпят присъдите си, подобно на шесторния убиец Росен Ангелов.

Реклама

Такъв е и случаят с Румен Запрянов, по прякор Дебелия. Според разследващите той е подбудител на убийството на бизнесмена Мирослав Маринов, който е трябвало да свидетелства по дело за големи ДДС афери. Преди да бъде разпитан, през 2011 г. свидетелят е претрепан като куче край украинското село Головчинци. Маринов е атакуван в гръб и е ударен в тила с гаечния ключ. На главата му е нахлузена найлонова чанта. Нападателите опитват да го задушат, но торбата се изплъзва, тъй като Маринов отчаяно се съпротивлява и се опитва да се предпази. Накрая е почти обезглавен, като му е прерязана трахеята и лявата му сънна артерия.

Според обвинението нападателите са Иван Грахов и Сергей Георгиев, които са получили поръчката от Дебелия. Двамата изхвърлят вещите на убития в близката гора, но правят грешката да оставят телефона му на местопрестъплението. Отказват се да търсят къде е изпаднал, защото е тъмно и бързат да си плюят на петите. Ченгетата проследяват разговорите на убития и палачите му, които контактували във връзка с уреждане на молдовски документи за Маринов. Така стигат до подсъдимите.

Когато попадат с белезници в ареста, Грахов и Георгиев пропяват. Така залавят и Румен Дебелия. Разследването и делото се проточват, като, докато разплитат случая, подбудителят на убийството е зад решетките.

През това време непрекъснато се оплаква от здравословни проблеми и моли за прегледи. Дъщеря му Гергана пише писма до институциите с молба да обърнат внимание на баща й. По думите й той страда от няколко сериозни болести, сред които и увреждане на черния дроб. Диагнозите му са хроничен холицистит, стеатоза на черния дроб, бъбречно-каменна болест, артериална хипертония, хроничен простатит, астма, въглехидратен дисбаланс, гастрит. Заради отказа на прокуратурата да го изследва Румен Запрянов обявява гладна стачка в продължение на месец. В килията му идва представител на омбудсмана, който преглежда медицинската документация и отсича, че няма погазване на правата му.

Според щерката на Дебелия за обвинението му в подбудителство за убийство няма никакви конкретни доказателства, освен показанията на двама души, признали се за виновни. Така след година и половина в ареста Запрянов излиза на свобода. През февруари м.г. изчезва и не се появява на заседанието по делото. При очни ставки пред магистратите двамата килъри го накисват. В крайна сметка и тримата подсъдими получават по 20 г. затвор, а Румен Запрянов е осъден задочно като подбудител.

Реклама
Реклама
Реклама