Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6765613 www.bgdnes.bg

Колекционерът Иван Вачков: Имам 250 шевни машини

"Имам около 250 шевни машини, които успях да събера за 55 години. Още от дете са ми страст и ми е генетично заложено да ги колекционирам, тъй като работата на баща ми беше да ги ремонтира."

Това разказа пред "България Днес" Иван Вачков от Златарица, който има впечатляваща колекция от шевни машини. Преди дни той взе съдбоносно решение да ги дари всичките на Регионалния исторически музей във Велико Търново. И то напълно безвъзмездно.

Реклама

"От първата ми шевна машина беше ясно, че накрая съм обречен да ги даря, тъй като съм истински търновец. Нека повече хора да ги видят и да им се зарадват", добави Вачков.

Колекционерът на три пъти пуска заявление до "Гинес" да регистрират рекорд за най-голяма сбирка на шевни машини. "Всеки път ми отговаряха, че трябва да платя 6500 паунда такса и едва тогава ще признаят рекорда ми. И на Стоянка Мутафова не й признаха постижението. Там поне можеше да помогне държавата, докато при мен е ясно, че няма кой да застане зад гърба ми. Мога категорично да кажа, че в Европа няма човек с повече шевни машини от мен", обясни мъжът.

Най-старата машина в колекцията му е от германската марка "Кьохлер", произведена през 1893 г., а най-новите експонати са от средата на 60-те години на ХХ век. В колекцията има 36 модела на прочутите американски шевни машини "Сингер", една 102-годишна "Британия" с оригиналeн петцифрен фабричен номер и германска "Пфаф", произведена през 1900 г. Над 150 от шевните машини са действащи и в перфектно състояние. Нито една не е електрическа - 10 са крачни, а останалите са ръчни.

"Благодарни сме на г-н Вачков за дарението. Винаги когато идва при нас, носи нещо, с което да обогатим музея. Шевните машини вече са на съхранение при нас и предстои някои от тях да бъдат реставрирани. Традиционно на 1 ноември организираме изложба на дарителите, така че може тогава да ги покажем", обясниха пред вестника от музея във Велико Търново.

Дари и 250 ретро часовника

250 ретро часовника дари преди три години Вачков на читалището в Златарица. Аксесоарите са част от огромната му лична колекция, в която има повече от 600 експоната, събирани в продължение на пет десетилетия.

Колекционерът събира също така стари телевизори и радиоапарати, като техният брой също е много голям. Той събира още ютии, магнетофони, касетофони, грамофони и морзови апарати.

Реклама
Реклама
Реклама