Реклама
https://m.bgdnes.bg/sol_i_piper/article/6816613 www.bgdnes.bg

Ето го патриарха на Земята

Фал в "Гинес"!

Книгата на рекордите сбърка най-възрастния мъж на света

Книгата на рекордите "Гинес" е в ужасна грешка. Най-старият човек на Земята не е някакъв си японец, а аз!"

Това твърди Апаз Илиев, жител на руската република Ингушетия в Северен Кавказ. Мъжът претендира, че е реликва от XIX век - според собствените си думи е роден на 1 март 1896 г. Тази рождена дата е записана и в неговия паспорт.

Реклама

122-годишният мъж прекарва целия си живот в родното си село Гули. То се намира в трудно досъпна планинска местност и е изложено на минимално влияние от външния свят.

"Тук се живее почти по същия начин, както и преди 100 години. Чист въздух, тишина и спокойствие", казват местните жители. Верен на древните кавказки обичаи и на исляма, дядо Апаз отдава дълголетието си на здравословния селски живот.

"Никога не съм пушил и естествено не съм пил алкохол, той е забранен от нашата вяра. Рядко приемам съвременни лекарства, карам на билкови компреси и чайове", хвали се брадатият старец, облечен в традиционна мюсюлманска роба. Единствената по-сериозна медицинска манипулация, на която Апаз се подлага през живота си, е отстраняване на катаракта, при това на рекордна възраст - 121 години. Първоначално лекарите отказват да премахнат пердетата, защото се притесняват, че сърцето на дядото няма да издържи. Старецът подписва, че се оперира на собствена отговорност, и манипулацията се оказва успешна.

"Вече отново виждам ясно, мога да чета по малко", гордее се Апаз. Доказателство за думите му са последните президентски избори в Русия, на които старчокът рекордьор гласува без чужда помощ.

До момента ингушетецът не е признат за най-възрастния жител от мъжки пол на планетата. В началото на тази седмица като такъв бе регистриран Масадзо Нонака от Страната на изгряващото слънце. Той е на 112 години и живее в селска местност на северния остров Хокайдо. Както и кавказецът Апаз, Масадзо отдава дълголетието на спокойния живот в провинцията.

Реклама
Реклама
Реклама