Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6831229 www.bgdnes.bg

Последната ни тигрица се пенсионира в Германия

Последният български цирков тигър живее пенсионерски живот в Германия, научи "България Днес".

15-годишната Варвара се радва на спокоен и изпълнен със забавления живот в спасителен център в западноевропейската държава.

Реклама

Във видео, разпространено от фондация "Четири лапи", се вижда, че хищникът за последно се забавлява с огромен кашон. Първоначално Варвара се катери върху него, а след това го смачква и започва да го разкъсва с острите си зъби.

"Няма значение колко голяма е една котка - дайте й кашон за игра и тя ще бъде най-щастливата", коментират експерти по поведението на този тип бозайници.

През 2015 г. в България влезе в сила забрана за използването на диви животни в цирка. Близо една година Варвара живееше в транспортното ремарке на дресьора си край София, докато се решаваше съдбата й. Тя е родена през 2003 година във Франция и целият й живот е преминал в цирка, като е била свикнала с бетоновите клетки и металните решетки. Дълги години обикаляла с цирка на турнета из Европа, преди да се стигне до забраната за използването на диви бозайници за представленията.

През 2016 г. Варвара беше превозена със специализиран транспорт от България до Германия, а състоянието й постоянно беше следено от двама ветеринарни лекари.

В спасителния център тигрицата се чувства отлично - редовно получава храна, живее в среда, която максимално наподобява естествените й местообитания, и не изживява стрес от присъствието на голям брой хора. Хищникът има живот като популярния германски пенсионер, който няма проблеми и се наслаждава единствено на старините си.

Видеото с игривите занимания на тигрицата е изгледано от хиляди души, а коментарите под него са повече от положителни. Хората масово са щастливи, че животното е спасено от робския живот и се радва на свободата си. Има и апели подобни центрове да бъдат изградени в България, за да могат животните да остават у нас.

Реклама
Реклама
Реклама