Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6946814 www.bgdnes.bg

Щастлива случайност прецаква депутатския брат рекетьор

Щастлива случайност е довела до разкриване на ръководената от брата на депутата от ДПС Димитър Аврамов престъпна група. Доказателства за участие на Борис Аврамов в убийството на данъчния шеф Иво Стаменов така и няма. Вместо това депутатският брат се сдоби с обвинение за натиск над трима софийски бизнесмени.

Пострадалите му дължали пари и отказвали да ги върнат. Това принудило Аврамов да нареди на своите подчинени Данаил Петков и Пламен Дренков да ги съберат по грубия начин. Двамата от своя страна помолили няколко яки момчета от София да поступат неизрядните длъжници. Вместо да изпълнят поръчката и си заработят парите, трошачите на кости предпочели да разкажат всичко пред служител в ГДБОП. Откровенията си те направили напълно доброволно и по собствена инициатива, обясни лаконично наблюдаващият прокурор Камен Господинов. Как е станала връзката между спецченгетата и яките младежи не се изясни. Прокурор Господинов уточни единствено, че "поръчаните" неизрядни кредитори на Борис Аврамов са трима.

Реклама

След откровенията на кандидат-биячите започва разследване в специализираната прокуратура, Аврамов и аверите му са поставени под наблюдение.

Междувременно щастливите случайности продължават. Пред спецченгетата се появяват и други наети от групата на Аврамов. Те разказват, че през есента на миналата година подчинените на депутатския брат са ги помолили да запалят колата и пребият данъчния шеф Иво Стаменов. Поръчката така и не е извършена. Малко след това на 17 декември миналата година Стаменов е прострелян в центъра на София, докато отива на работа с джипа си. Доказателства за участието в покушението на Борис Аврамов и аверите му от групата няма, призна наблюдаващият прокурор.

Затова спрямо тях са повдигнати единствено обвинения в ръководство на организирана престъпна група за изнудване.

По думите му разследващите нямат никаква идея и защо хората на депутатския брат са поръчали побоя над данъчния. Като шеф на дирекция "Фискален контрол" Стаменов лично ръководи борбата с контрабандата.

Самият Борис Аврамов от години върти бизнес с внос и пакетиране на месо. Според прокуратурата няма данни фирмите на депутатския брат да са проверявани от Стаменов. Така мотивът за отмъщение става все по-неясен.

Реклама

Хора от подземния свят разкриват, че евентуалното участие на Аврамов в аферата с данъчния шеф е по-скоро периферно. По думите им неговото евентуално замесване може да се търси около бизнес партньорите му. Твърди се, че голяма част от сделките с месо минават през едно от най-големите столични тържища. За бос в сянка на борсата се спряга високопоставен кадър от бившата групировка ВИС-2. За него се твърди, че от години има солидни интереси в бизнеса с дрога. Заради добрите му контакти с прокурори и ченгета обвинения срещу него така и не са повдигани.

Бившият висаджия според спецченгета е един от заподозрените като поръчители на убийството на Иво Стаменов. Повод са разследваните от данъчния контрабандни схеми при внос на месо и зеленчуци от Гърция.

Освен спестявания на дължимите мита чрез тях се източвало и солидно количество ДДС. Аферите се реализирали чрез стоковото тържище в столичния кв. "Слатина", обясниха запознати. За целта стоката се обявявала по границата на занижени цени, а след това препродавана многократно по-скъпо на дребни търговци без касови бележки.

Според запознати прибързаното замесване от прокуратурата на депутатския брат Борис Аврамов с убийството на Иво Стаменов без достатъчно доказателства може да доведе до провал на разследването.

Афера с изчезнал ТИР с месо

Депутатският брат Борис Аврамов е замесен в афера с изчезнал ТИР с месо, обяви през лятото на миналата година бизнесменът Пламен Георгиев. Като шеф на голяма испанска фирма за търговия с месо Георгиев сключва договор с Аврамов и изпраща стоката към България. Според условието на сделката Аврамов трябва да плати предварително. При пристигането на камиона у нас се оказва, че документът за банков превод е фалшив.

Минути след като камионът влиза в България, връзката с шофьора прекъсва. При опит на Георгиев да се свържи с транспортната фирма, от там му казват да търси купувача Аврамов, който отказва да му вдигне телефона, разказа Пламен Георгиев в предаването на Сашо Диков.

Реклама
Реклама
Реклама