Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/6960880 www.bgdnes.bg

Фатик гръмнат заради три наркоканала

Три мощни контрабандни канала за дрога и трафик на крадени коли са основните версии за убийството на Филип Найденов-Фатик. Хипотезите на разследването бяха обявени дни след бруталното убийство, но и до днес нито една от тях не е подкрепена с доказателства.

"Имаме основание да считаме, че с одобрение на Фатик са извършвани действия от територията на страната към Близкия изток, свързани с трафика на амфетамин, каптагон и синтетична дрога", уточни тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов.

Реклама

За убийството на Фатик са задържани Асен Петров-Шаки, Йосиф Йосифов - Йоско Костинбродския, Борис Арсов - Арчо Стефан, Даниел Георгиев и Ивайло Симеонов. По-късно всички са освободени от ареста, а Шаки и Борчо за застреляни.

Филип Найденов-Фатик е от известната фамилия Шабан, сирийци, дошли да живеят в България през 60-те години на миналия век. Баща му Исмет Шабан - Големия Фатик е близък с фамилията на диктатора Тодор Живков и Държавна сигурност. Твърди се, че той участва в търговията с оръжия на "Кинтекс" и работи за контраразузнаването. Заради дарени антики на стойност над 200 000 долара Шабан е удостоен с орден "Кирил и Методий - I степен".

След смъртта на бащата през 1998 г. синът му Фатик наследява целия бизнес на фамилията Тюркмен, която е част от голям кюрдско-сирийски клан. Официално фирмите му се занимават с отглеждане на птици, търговия и хранителна промишленост. Иначе към групировката на фамилията се причисляват дружества за търговия с петролни продукти, охранителна дейност и др.

Според службите Големия Фатик прокарва в България производството на каптагон и посредничи при големи сделки с Близкия изток. Търговия с луксозни коли, връзки във властта, контрабанда на оръжие и дрога, всички тези дейности се свързват с името на Малкия Фатик. Той не е разследван от МВР за нито едно от тези престъпления, недосегаем е заради близките му отношения с властта, пише сайтът Nbox. По тази причина Найденов не се движи с охрана. Така става лесна мишена на 19 август 2003 г. Маскираните стрелци го засичат на кръстовището на столичните булеварди "България" и "Гоце Делчев". Килърите откриват огън с "Калашников" по луксозния му "Мерцедес" и го правят на решето посред бял ден. Фатик е надупчен с 9 куршума. Въпреки че е ранен, шофьорът - Румен Желязков-Жабока успява веднага да откара боса си в болница, но вече е късно - Фатик е мъртъв.

Реклама

Самият Румен Желязков оцелява след операция. По-късно мумифицираното му тяло е открито с куршум в слепоочието в кюстендилското село Душанци. Край трупа е намерено предсмъртно писмо, в което Желязков се сбогува с близките си, но не посочва мотивите за самоубийството.

След огнената канонада срещу Фатик на 10 август 2003 г. килърите му изчезват с "Фолксваген", с който са пристигнали. Часове по-късно колата е открита опожарена край Суходол. По следи, оставени в автомобила, са задържани шестима бандити от Костинброд начело с тартора им Йоско. Това е същата наказателна бригада, подсъдима и по-късно оправдана за първото отвличане срещу откуп на бизнесмена Стефко Колев през 2001 г.

Осем дни след убийството на Фатик ченгета и прокурори водят в съда за разпит основния свидетел срещу бандата на Йоско - Хрисим Хрисимов. Той разказва, че е подпомагал убийците логистично. Осигурил автомобила, от който е стреляно срещу мерцедеса на Фатик. Наел и къщата в Банкя, която групата ползвала за база. Разкрива, че бандата на Костинбродския е извършвала множество поръчкови убийства, отвличания и грабежи. Посочва човека, разстрелял лично Фатик - Борис Арсов-Борчо.

Въпреки доказателствата съдът пуска групата от ареста, което предизвика гнева на Бойко Борисов, тогава главен секретар на МВР, който изрече фразата: "Ние ги хващаме, вие ги пускате". Свидетелят Хрисимов пък се отказва от показанията си, въпреки че заради тях е открит гаражът, който бандата наела, за да скрие крадените коли, участвали в покушението. Там са намерени маски и ръкавици, но странно защо по тях не са търсени биологични следи за извличане на ДНК материал, а разследването за убийството на Фатик е замразено.

Разследването рухва

През 2010 г. ГДБОП готви акция за ареста на Йоско, но той е предупреден от свой човек в полицията и изчезва. Задържан е в Гърция три години по-късно. Връщат го у нас, но съдът го пуска от ареста и оттогава следите му се губят. В килии са прибрани и аверите му, прочули се, като "Килърите 5". Анонимни свидетели твърдят, че Йоско е наредил да убият Фатик, Кирил Киров - Киро Японеца, който оцеля при стрелба, и още няколко разстрела. В показанията си те разкриват, че Костинбродския стои зад отвличанията на сина на Венци Стефанов – Димитър, и сириеца Християн Валю, доверен човек на Фатик. През 2014 г. е застрелян основният свидетел Хрисим Хрисимов, а делото срещу Йоско влиза в съда, но без обвинение за убийството на Фатик, само за покушението срещу Японеца. В крайна сметка Йоско и аверите му са оправдани.

Бащата на Илия Павлов го осиновил

Филип Найденов-Фатик е роден през 1963 г. в Истанбул като Фатик Исмет Шабан. От уважение към бащата на Илия Павлов - Павел, той сменя името си на Филип Павлов Найденов. Самият Павел Найденов разказва, че е осиновил Фатик. Един ден младият Исмет отишъл при Найденов и го помолил да му даде името си.

"Направих го, защото беше добро момче. Никога не съм криел това, което сторих като услуга", споделя по-късно в интервю Павел Найденов. Неговият син Илия Павлов беше застрелян също през 2003 г.

Реклама
Реклама
Реклама