Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/10021071 www.bgdnes.bg

Как стигнахме от Тато до Татко

Политическите прякори винаги са се харесвали на избирателите

Обявиха Тома Биков за баща на всички депутати, той е много доволен

"Татко" наричат от края на миналата седмица депутатите в новия парламент колегата си Тома Биков. Това стана, след като острието на ГЕРБ се обърна към хората на Слави Трифонов с обръщението "деца мои". "Децата" веднага скочиха на родителя си и го кръстиха "тате". Така Биков може да се гордее, че се нарежда не до кого да е, а до самия Тодор Живков, наричан Тато.

Прякорите в политиката не са от днес и съвсем не са изобретени от хората на Слави Трифонов, самият който се кичи с прозвището Дългия. Ако се върнем към времената на Тато, не трябва да пропускаме зет му Иван Славков - Батето, баба Цола, както беше наричана Цола Драгойчева, наследена след това от Кака Клара, вездесъщата Клара Маринова.

Реклама

Освен всичко друго демокрацията ни донесе и много прозвища на политици, които вече спокойно се употребяваха от гражданите, без да се притесняват, че ще се озоват в някой лагер.

Първи го отнесе Петър Младенов, който заради репликата си за танковете беше кръстен Пешо Танкиста. Отец Христофор Събев стана Фори Светулката заради нощните бдения със свещи, които предвождаше с цел прогонване на комунистическите духове. Васил Михайлов от СДС се превърна във Васко Нубиеца, след като обяви, че България трябва да поддържа добри отношения с измислената страна Нубия.

Първият ни демократичен премиер Филип Димитров бе съкратен до Ф. Д., а по-острите му съпартийци - наречени "Кинжали". По-късно колегата им Христо Бисеров бе преименуван на Сивия кардинал, а Анастасия Мозер стана Маузер. Александър Божков се прочу като Господин 10 процента, а Маргарит Мицев стана Закуската, след като обяви, че е забогатял, пестейки от закуски. Жорж Ганчев също го отнесе - наречен бе Буратино и Шпагата, тогава пак от хората на Слави. С прозвището Лупи се сдоби Александър Томов, а Ахмед Доган получи знаковото име Сокола.

Прякорите избуяха с пълна сила и при управлението на Иван Костов, който беше наречен Командира. Шефката на Народното събрание Екатерина Михайлова стана Класната, а адашката й и външен министър Надежда Михайлова - Хубавото Наде.

Самият Костов получи и друг прякор - Командира беше обявен за героя злодей Гаргамел, заклетия магьосник, враг на смърфовете, за каквито бяха обявени общинските съветници от партията му.

Реклама

Прякорите продължиха и при правителството на царя. Предложеният наскоро за премиер Николай Василев бе наричан Ники Потър, защото се твърдеше, че само магьосник може да се справи с икономическия батак в страната. Много сполучлив бе и прякорът Кайзера на шефа на депутатите от НДСВ Пламен Панайотов. Бившият шеф на митниците Емил Димитров стана легендарния РевиЗоро, с каквото прозвище се кичи и до днес.

Малко по-късно, при управлението на Станишев, той беше наречен от самия Джордж Буш Мистър Клийн заради опитите му да се бори с корупцията. Които, както видяхме, не се увенчаха с особено голям успех.

В последвалото първо правителство на Бойко Борисов финансовият министър Симеон Дянков, получил прякора Постната пица, оприличи Станишев на съсел, а самият социалист обяви, че Дянков е българският Брат Пийт, макар той да е по-известен с прозвището си Хер Флик поради поразителната прилика с героя от комедийния сериал "Ало-ало".

Самият Бойко Борисов се сдоби с редица прякори, като се започне от Бате Бойко, Генерала и се стигне до Боко. Депутат Лъчезар Иванов получи прозвището Лъчо Мозъка, а колегата му Стефан Господинов е известен като Обувката. Печална слава получи друг герберски депутат - Живко Мартинов, който се прочу като Суджука след аферата със суджуци, за което бе разследван от прокуратурата.

Ако прескочим направо в новия парламент, там ще видим да жужи Пчеличката Мая, както наричат Мая Манолова, а колегите й Бабикян и Хаджигенов първо бяха в Отровното трио, което след това се превърна в дуо.

Самите хора на Слави Трифонов също не са пожалени от конкуренцията. Водачът на парламентарната им група Тошко Йорданов иронично е наричан Тошко Африкански.

Татето Биков едва ли ще е последният прякор на политик. Като се има предвид, че в новото събрание влязоха сценаристите на Слави, с вълнение очакваме новите имена, който те ще измислят на колегите си, както и отговора, който ще последва.

Реклама
Реклама
Реклама